De Indiase overheid heeft een belangrijke stap gezet om de wreedheid tegen dieren in de leerindustrie tegen te gaan. Jarenlange protesten van dierenwelzijnsorganisaties hebben tot dit succes geleid.

reptielenhuiden
Bontfokkerij | Foto ©Vier Voeters

Tienduizenden dieren worden onder erbarmelijke omstandigheden gehouden voor de exotische bont- en leerindustrie. Maar er is een belangrijk succes te melden. De autoriteiten van India (het directoraat-generaal van Buitenlandse Handel) hebben onlangs de historische beslissing genomen de invoer van huiden van reptielen, nertsen, vossen en chinchilla’s voortaan te verbieden. Dierenwelzijnsorganisaties zoals Humane Society International en India, People for Animals en People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) hebben doorlopend druk uitgeoefend op de regering van India om een ​​duidelijk moreel standpunt in te nemen en zijn deuren te sluiten voor de handel reptielen huiden en bont. En hun strijd is niet voor niets geweest.

Wrede industrie
De exotische leer en bontindustrie kost ieder jaar miljoenen dieren het leven. Onder andere krokodillen, alligators, maar ook vossen en nertsen worden gevangen gehouden in de bio-industrie voor hun vacht en huid. De handelwijzen in deze branche zijn hartverscheurend. Methoden om de dieren te huisvesten en te doden zijn altijd bedoeld om winst te maken en gaan altijd ten koste van de dieren. Maar toch willen mode-ontwerpers en modemerken over de hele wereld nog steeds de huiden van deze dieren gebruiken. Krokodillen, alligators en andere reptielen worden maandenlang en soms zelfs jarenlang in overvolle kale betonnen putten gehouden voordat ze levend gevild of geslacht worden, hun huiden worden onder meer gebruikt voor het maken van luxe tassen, riemen en horlogebandjes. Duizenden nertsen en vossen worden in smerige kooien met draadvloeren gehouden totdat ze worden vergast en uiteindelijk geslacht voor hun pels. Het invoerverbod van India is een belangrijke stap vooruit in de strijd tegen deze afschuwelijke industrie.

Bron ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema