Het Hooggerechtshof van India heeft afgelopen donderdag besloten de controversiële stierenvechtsport Jallikattu toe te staan. Dit traditionele evenement, dat zwaar bekritiseerd wordt door dierenrechtengroeperingen, wordt in de zuidelijke deelstaat Tamil Nadu gevierd als een belangrijk cultureel erfgoed.
Het hof concludeerde dat de deelstaatregering adequate maatregelen heeft genomen om de pijn en het lijden van de betrokken stieren te verminderen. Door deze uitspraak mogen de stierenrennen niet alleen in Jallikattu, maar ook elders in het land plaatsvinden, ondanks het felle verzet van dierenwelzijnsorganisaties.
Opnieuw races met stieren tijdens Jallikattu Festival in India
Petities tegen bloedsport India
De actiegroepen hadden petities ingediend tegen de sport, zoals het wordt genoemd, waarbij ze het zelfs bestempelden als een gevaarlijke bloedsport. Vanuit angst om de drukke omgeving te ontvluchten, kunnen de stieren een bedreiging vormen voor zowel de zogenaamde ruiters als toeschouwers.
Poorvi Joshipura, woordvoerder van People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) India, toonde zich teleurgesteld over het besluit van de rechtbank. Ze benadrukte dat andere landen ernaar streven om dergelijke sporten te verbieden:
“Door dit besluit maakt ons land regressief in de ogen van de wereld. Sinds 2017 zijn ten minste 104 mannen en kinderen en 33 stieren gestorven. Er zullen nog meer doden vallen.”
Internationale reputatie
Jallikattu is de Indiase vorm van stierenvechten waarbij op barbaarse en gevaarlijke wijze een drijfjacht wordt gehouden. Het is een belangrijke attractie tijdens de vierdaagse Pongal oogstfestival in januari. Honderden stierenspringers nemen deel aan het evenement en strijden om diverse prijzen. Tijdens de wedstrijd moet een man de bult van een stier of 30 seconden stevig vasthouden of drie bokkesprongen aan de stier blijven hangen, terwijl de stier als een dolle rent en springt.
In 2014 verbood het Indiase hooggerechtshof het Jallikattu festival, alsook andere soorten festiviteiten met dieren, wegens dierenleed. Het festival was onderwerp van discussie zowel binnen India als in het buitenland. India was door deze beslissing een voorbeeldfunctie voor andere stierenvechtlanden, waar vergelijkbare evenementen met dieren niet werden verboden vanwege de vermeende culturele waarde.
Mijlpaal bereikt: India verbiedt stierengevechten
Evenementen met dierenleed
Tot slot, door onder ander de roep van de bevolking is het verbod teruggedraaid in 2017. Toen werden dergelijke rennen weer toegestaan. Door het besluit van afgelopen donderdag is de internationale reputatie van het land opnieuw in het gedrang gekomen. India toont nogmaals aan dat het land tegenstrijdig handelt en ook nalatig is in het handhaven van besluiten door evenementen met dierenleed opnieuw toe te laten staan.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Jessica Slotman