Wie in de Indiase staat Himachal Pradesh overlast ervaart van apen, mag niet alleen het heft in eigen handen nemen, er worden zelfs geldprijzen betaald voor gedode of gevangen apen. Recentelijk werd deze geldprijs verhoogd, nadat de problemen met apen volgens de staat nog niet waren afgenomen.
Vanwege de snel groeiende populatie van mensen in India en de ontwikkeling van wegen, raakt het leefgebied van de wilde dieren in het land steeds kleiner en meer gefragmenteerd. De dieren, op zoek naar voedsel en een plek om te leven, komen hierdoor vaker in bewoonde gebieden. In India zorgt dit voor vele conflicten tussen mens en dier. In de meeste gevallen gaat het hierbij om boeren waarvan de gewassen worden verwoest door bijvoorbeeld olifanten, apen of herten. Gevolg: boze boeren die eisen dat er wat gedaan wordt vanuit de overheid. En dat deed de overheid begin dit jaar. Op aandringen van verschillende staten werd het doden van verschillende wilde dieren goedgekeurd. Dit kon door de dieren te betitelen als ongedierte onder de Wildlife Protection Act van 1972. In de staat Himachal Pradesh ging dit onder andere om de Nilgai (een grote antilope), wilde zwijnen en de resusaap (makaak).
Betitelen als ongedierte
Indiase staten kunnen een lijst met wilde dieren indienen bij de overheid om de dieren als ongedierte te laten betitelen. Binnen de staten mag er dan selectieve doding van de dieren plaatsvinden gedurende een bepaalde periode, om de aantallen naar beneden te krijgen. In deze periode hebben de dieren geen recht meer op enige vorm van bescherming. Geruchten gingen dat ook verschillende bedreigde diersoorten, zoals de olifant en pauw als ongedierte waren betiteld, maar het Indiase ministerie van milieu heeft een officiële verklaring gegeven dat er geen toestemming is gegeven om bedreigde diersoorten te doden.
Geldprijs voor doden aap
Sinds begin dit jaar is het doden van resusapen in de Indiase staat Himachal Pradesh legaal. Binnen de staat werden er zelfs geldprijzen uitgereikt aan personen die gedode apen of levende apen voor sterilisatie binnenbrengen. Door het verwoesten van grondgebied van boeren, kosten de dieren de staat zo’n 30 miljoen dollar per jaar. Volgens de overheid heeft de sterilisatie van apen niets geholpen om het probleem te verminderen en is de enige optie het doden van de apen. Men vond dat dit de afgelopen maanden niet snel genoeg ging. Daarom werd besloten de geldprijs te verhogen. Lokale bewoners krijgen nu omgerekend zo’n 7 dollar voor het doden van een aap.
Andere oorzaken
Naast het verliezen van grondgebied zijn er nog andere oorzaken voor de stijgende conflicten tussen mensen en wilde dieren in India. Zo heeft de daling van de populatie roofdieren zoals tijgers en luipaarden een grote invloed op de groeiende populatie van bijvoorbeeld herten, antilopen en apen. Ook de droogte in het gebied zorgt ervoor dat dieren naar bewoonde gebieden trekken. In de bossen en oerwouden is door de droogte weinig voedsel meer te vinden. Daarnaast zijn ook toeristen schuldig aan het lokken van dieren naar bewoonde gebieden. Door het voeren van bijvoorbeeld aapjes bij tempels, raken de apen eraan gewend dat ze voedsel krijgen van mensen. Hierdoor zullen ze sneller naar mensen toegaan.
Bron ©PiepVandaag.nl Nadine van Wissen
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Aantal mensen af laten nemen.
Er is hier maar 1 ongedierte en dat is de mens zelf, misschien in India ook maar het 1 kind politiek of nog beter over de hele wereld, heeft ieder kind alle aandacht van zijn ouders, nou ja eerst het mobieltje natuurlijk en dan andere dingen.
India, het land van devotie, meditatie, eeuwenoude geneeswijzen, Yogi’s.
Maar ook van diepe ellende en enorm groot onrecht in tal van opzichten.
En net als veel andere landen geobsedeerd door opkomende hebzucht en materialisme, met alle negatieve gevolgen van dien.
Ik begrijp dat niet.