De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en de politie hebben gisteren 21 zwaar verwaarloosde honden weggehaald bij een broodfokker in Deurne. De honden hadden ernstig vervilte vachten, infecties door schurftmijt, verwaarloosde gebitten en ontstekingen aan luchtwegen en darmen. De fokker is een bekende van de LID en politie, maar toch zijn er 80 honden in slechte staat achtergebleven. Hoewel ze blij is met het ingrijpen, opnieuw een voorbeeld van gebrekkige handhaving, concludeert Karen Soeters van House of Animals.
De dierenarts van de LID vond de 21 honden die zijn meegenomen in dermate slechte staat dat ze ogenblikkelijk zorg nodig hadden. Het betreft vooral chowchows, de helft pup. De honden hadden onder meer abcessen en verwondingen door gevechten. Bij een moederhond met koorts werd een onbehandelde baarmoederontsteking geconstateerd. De honden zijn in overleg met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ‘in de opslag’ gegaan, waar ze de nodige zorg krijgen, zo wordt verzekerd. De gebruikte terminologie ‘opslag’ geeft aan dat levende have – honden in dit geval – in een bedrijfssituatie wordt beschouwd als inboedel. Vrij vertaald: geld en bron van inkomsten.
Fraudeur
De honden werden aangetroffen op een zolder en in een paardenstal met betonnen vloer. Bij een inval op 14 februari van dit jaar was al gebleken dat de fokker fraudeerde met inentingsbewijzen en hondenpaspoorten. De broodfokker was eerder gevestigd in Veldhoven, gemeente Overbetuwe en Stein, waar hij telkens moest vertrekken wegens illegale activiteiten. Zodra de situatie onhoudbaar werd verdween hij in stilte en vestigde zich op een andere plek, om weer opnieuw te beginnen met de broodfok van honden.
.
Gebrekkige handhaving
Karen Soeters van House of Animals is deels tevreden dat er is ingegrepen bij de broodfokker, die dankzij bezorgde melders al een tijd in het vizier was van House of Animals:
“Het is heel goed werk dat de LID en politie ingegrepen hebben, maar dit betreft een bedrijf. Waarom was de NVWA er niet bij betrokken en doet de LID hun werk?”
Soeters is positief dat er gisteren inbeslagname plaatsvond, maar vindt het onbegrijpelijk dat er zelfs nu nog 80 honden achtergebleven zijn, waarmee het volgens de woordvoerder van de LID ook nog eens ‘relatief slecht’ gaat:
“Probeer mij nou eens uit te leggen hoe je kunt besluiten dat, zelfs wanneer er honden met gruwelijke wonden en mogelijk fatale ontstekingen worden aangetroffen, nog altijd tachtig honden aan zijn ‘zorg’ worden overgelaten. Hij moet aantonen dat de situatie verbetert, maar mijn hemel, hoeveel bewijs heb je nodig dat alle honden daar ogenblikkelijk weg moeten en dat deze man een houdverbod moet krijgen? Iedere andere uitkomst is onacceptabel voor mij en valt helemaal niet uit te leggen. Of durft men niet hardop te zeggen dat er onvoldoende opvang is voor deze dieren?”
Karen Soeters hint hiermee op de huidige situatie bij horrorfokker Kwispel Enzo in Eersel, waar op voorhand door de NVWA een (arbitraire) beperking was ingesteld op het aantal honden dat weggehaald zou worden, waardoor die fokker ook nu nog met ruim 150 honden zit die hem inkomsten verschaffen. Soeters:
“Dieren gaan ‘in de opslag’, vertegenwoordigen geld als zijnde inboedel en bron van inkomsten. Maar hoe malafide ook, de ondernemer krijgt alsnog ruimte om niet stil te vallen qua inkomsten. Dat zijn brood verdiend wordt over de rug van dieren die daar schade door ondervinden is ondergeschikt in Nederland. Dit is symptomatisch voor hoe we hier met dieren omgaan. Dezelfde benadering zien we in de vee-industrie.”
Wanneer de broodfokker in Deurne bij een volgende controle zijn zaakjes niet op orde heeft volgen meer sancties. Het Openbaar Ministerie buigt zich dan over maatregelen. Karen Soeters is echter sceptisch:
“Net als het herhaaldelijk overtreden van de wet, vrees ik dat hij ook nu weer met de noorderzon verdwijnt. Dan is het welzijn van de resterende 80 honden helemaal niet meer te garanderen. Ze moeten daar nu weg. Allemaal.”
.
Bronnen:
- Nu.nl
- Omroep Brabant
- Zie ook op AnimalsToday:
.
©AnimalsToday.nl BVR