Wetenschappers hebben nieuwe vooruitzichten voor het jaar 2070 gepubliceerd. Verwacht wordt dat de mens de komende vijftig jaar in meer dan de helft van de leefgebieden van wilde dieren binnen zal dringen. Hierdoor komt de biodiversiteit nog meer onder druk te staan en neemt de kans op epidemieën toe.
De leefgebieden van wilde dieren staan al lange tijd onder druk door menselijke invloed. Wereldwijd zijn er steeds minder plekken die ongerept zijn gebleven. Regenwouden krimpen dagelijks door menselijke activiteiten en in gebieden waar unieke diersoorten leven verrijzen steeds vaker nieuwe steden. Hierdoor worden de natuurlijke leefomgevingen van deze dieren steeds verder aangetast.
Situatie in 2070
De mensheid heeft al tussen de 70 en 75 procent van het aardoppervlak ingrijpend veranderd of in gebruik genomen. Recent onderzoek wijst erop dat deze percentages in de toekomst verder zullen stijgen. Tegen 2070 zal de overlap tussen menselijke en dierlijke leefgebieden naar verwachting toenemen op 57 procent van het wereldwijde landoppervlak. De belangrijkste oorzaak van deze uitbreiding is de groei van de menselijke bevolking. Al deze mensen zullen ruimte nodig hebben om te wonen, wat betekent dat zij steeds vaker de natuurlijke habitats van wilde dieren zullen betreden. Hierdoor zullen steeds meer gebieden met ‘ongerepte natuur’ verdwijnen.
Deze ontwikkeling is nadelig om veel redenen. De mens-dier overlap in leefgebieden resulteert in een grotere kans op ziekteoverdracht, verlies van biodiversiteit, dieren die worden gedood door mensen en wilde dieren die vee en gewassen opeten. Op dit moment is 75 procent van (menselijke) epidemieën terug te leiden naar een dierlijke oorsprong. Denk aan covid-19, mpox, vogelgriep en varkensgriep. Men mag er dus rekening mee houden dat de kans op epidemieën door de toekomstige overlap zal toenemen. Opgemerkt zij dat deze ziektes niet ontstaan vanwege de wilde dieren, maar door het gedrag en de interactie van de mensen met wilde dieren zelf.
Menselijke expansie
De menselijke expansie maakt het voortbestaan van veel diersoorten steeds onzekerder. Naar schatting zullen de komende vijftig jaar maar liefst 22.000 diersoorten worden beïnvloed door deze groei. De verwachting is dat de grootste impact zal zijn in China en India, waar verstedelijking en bevolkingsgroei het sterkst zijn. Een ander belangrijk punt van zorg zijn de bossen, met name in Afrika en Zuid-Amerika waar wetenschappers een grote toename van de overlap verwachten. Europa biedt echter een klein lichtpuntje; hier verwachten ze dat de overlap tussen menselijke en dierlijke leefgebieden met 20 procent zal afnemen.
Het is van groot belang dat beleidsmakers dit onderzoek grondig bestuderen om conflicten tussen mens en dier zoveel mogelijk te vermijden. Dit is niet alleen essentieel voor het behoud van talloze diersoorten die anders door menselijk ingrijpen bedreigd worden, maar ook voor het welzijn van de mens zelf. Daarnaast is verder onderzoek noodzakelijk om de precieze gevolgen te begrijpen en effectieve oplossingen te ontwikkelen voor dit probleem.
Bron:
- The Guardian
- Lees ook:
©AnimalsToday.nl Femke Oosterbaan Martinius