De Labour Party dient deze week een wetsvoorstel in om de import van bont in het Verenigd Koninkrijk (VK) te verbieden. Parlementslid Ruth Jones legt het voorstel voor aan het Parlement om de wrede en onnodige bonthandel te stoppen. Bont voor Dieren vindt het geweldig nieuws voor de dieren en een belangrijke stap richting een bontvrije wereld, en hoopt dat het importverbod voor bont er komt.
Uit een nationale peiling uit april 2022, bleek dat 77 procent van de Britse burgers vindt dat de overheid de import van dierlijke producten zoals bont moet verbieden. De campagne Fur Free Britain heeft tot nu toe ook meer dan 1,2 miljoen handtekeningen verzameld ter ondersteuning van een petitie. Toch werd er in 2023 voor bijna 48 miljoen euro aan bont naar het VK geïmporteerd uit landen als China, Finland, Spanje, Italië en Frankrijk. Mogelijk kopen veel mensen onbewust bont, omdat ze denken dat het imitatie is of omdat het product heel goedkoop is.
Importverbod van bont tegen immens dierenleed
Bont gaat te allen tijde gepaard met immens dierenleed. Dat is dan ook de drijfveer van Ruth Jones, parlementslid Labour Party:
“Beelden van doodsbange vossen op bontfokkerijen breken mijn hart. Ik kan niet begrijpen waarom iemand dit soort wreedheid zou toebrengen aan een dier voor een beetje frivole mode. Ik heb van honderden van mijn kiezers over de kwestie gehoord en ik ben verheugd om dit wetsvoorstel in te dienen om hun zorgen te weerspiegelen. Het is hoog tijd dat we stoppen met deze wrede en onnodige handel en een importverbod voor bont zou een krachtig signaal afgeven aan de rest van de wereld.”
Het wetsvoorstel van Jones, stelt voor om het bestaande verbod op de handel in bont van katten, honden en zeehonden uit te breiden. Dit zou dan ook gelden voor vossen, wasbeerhonden, nertsen, chinchilla’s, coyotes en andere dieren die voor bontmode worden gedood. Daarnaast beoogt het voorstel de import en verkoop van alle dierenbont te voorkomen.
Bontfokkerijen zijn in het VK sinds 2003 verboden. Desondanks is het importeren van bont in het VK en het verkopen ervan nog steeds toegestaan. Campagnevoerders van Fur Free Britain roepen de regering op om de nieuwe wet krachtig te steunen en eindelijk een einde te maken aan deze dubbele standaard. Beroemdheden onder wie Dame Judi Dench, Stella en Sir Paul McCartney en Leona Lewis OBE, steunen de campagne.
Bron:
- Bont voor Dieren
- Lees ook op AnimalsToday.nl
©AnimalsToday.nl