Bij een politieactie hebben Franse en Spaanse politieagenten zevenentwintig arrestaties verricht vanwege illegale palingkwekerij en smokkel. Daarbij werden 1.500 kilo levende glasaal en apparatuur in beslag genomen, ter waarde van ruim twee miljoen euro. De aaltjes waren bestemd voor consumptie in Azië en Europa.

politieactie
Illegale palingkwekers opgepakt bij Frans-Spaanse politieactie (ter illustratie) | Foto: publiek domein

Naast de levende glasaaltjes vond de politie ook een enorme hoeveelheid ingevroren paling. Glasaal (anguilla anguilla) zijn babypalingen, en vormen een delicatesse waar grof geld voor wordt betaald in China. Maar ook in Spanje, Frankrijk en andere delen van Azië. De aaltjes waren voor de markt bestemd, waar ze door het illegale karakter van de handel ongecontroleerd worden verhandeld en opgegeten.

Strenge regels

Het gaat slecht met de palingstand. De vis heeft een ingewikkeld voortplantingssysteem, waarbij ze de oceaan overzwemmen om op een bepaalde plek in de Sargasso-zee te paaien. Tijdens die tocht hebben ze al veel te verduren van boten, gemalen en natuurlijke vijanden. Maar daarbovenop worden ze ook actief bevist. Paling plant zich niet voor in gevangenschap, dus als het over kwekerijen gaat dan gaat het over locaties waar pootaaltjes of babypaling uit het wild worden opgekweekt tot volwassen palingen. Eet je die op, dan planten zij zich niet meer voor. Om deze reden bestaan er in Europa strenge regels voor de vangst en handel, waarbij met name gewerkt wordt met quota voor vangst en gecontroleerde handel. Dit heeft als bijeffect dat de prijzen voor deze vis enorm hoog zijn. Dat trekt natuurlijk de aandacht van criminele bendes. Momenteel brengt een kilo glasaal al snel vijfduizend euro op.

Glasaaltjes | Foto: Uwe Kils via Wikimedia CC BY-SA 3.0

Actie “Lake”

Met de arrestatie van zevenentwintig personen in verschillende Europese landen is in ieder geval een klein deel daarvan gestopt. De actie met codenaam “Lake” werd uitgevoerd door de Spaanse Guardia Civil, de Franse Gendarmerie National, Europol, Eurojust en het Europese Anti-Fraude Kantoor (OLAF). Na een melding van onregelmatigheden in de reguliere handel in 2019 kwamen ze in actie. Toen ontdekten ze dat er een complete illegale handelsroute met aanvoer-, doorvoer- en verkooppunten werd beheerd vanuit hoofdkantoren in Noord-Spanje en Zuid-Frankrijk. De Guardia Civil:

“De bende bestond uit vissers, handelaren en groothandel, die samen de legale aanvoer van levende glasaal omzeilden en clandestiene kwekerijen in Parijs en Antwerpen beheerden, veelal onder leiding van in Europa wonende Chinezen. Via verschillende Europese vliegvelden werden de dieren in koffers en handbagage naar Azië gevlogen.”

Arrestaties

Al doende heeft de bende kans gezien om illegaal veertien ton glasaal en eenendertig ton paling uit de natuur te stelen. Ook om zich te onttrekken aan iedere vorm van controle of regulering. Met een waarde van bijna zeven miljoen euro.

De politieactie betrof de gelijktijdige inval op verschillende locaties in Spanje en Frankrijk, en bij kwekerijen in België en Polen. Daarnaast werden zevenentwintig mensen gearresteerd op verdenking van deelname in een criminele organisatie, handel in beschermde diersoorten, smokkel en het witwassen van geld.

Terug naar zee

De inbeslaggenomen levende palingen zijn door de Guardia Civil overgebracht naar een staatsviskwekerij in het Noord-Spaanse Navarra. Daar zullen ze uiteindelijk worden vrijgelaten in de zee.

“Dit draagt bij aan een van de moeilijkste opdrachten waar we voor staan in de strijd tegen illegale handel, en dat is herintroductie van de dieren om ze te behouden voor de natuur.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Laura Lancée