Ondanks een Europees verbod worden er nog altijd legbatterij-eieren geproduceerd en verkocht. De boeren die op tijd zijn overgeschakeld naar nieuwe systemen, ondervinden nu oneerlijke concurrentie van eieren uit illegale kooien. De internationale dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters (Four Paws) ontdekte recent dat er veel meer kippen in legbatterijen zitten dan de tot nog toe bekende 47 miljoen. ‘Als het zo gemakkelijk is om de realiteit verborgen te houden, vragen we ons af hoeveel kippen er werkelijk nog in legbatterijen in Europa zitten’.
Agrimon, de grootste eierproducent in Roemenië, produceert per jaar meer dan 300 miljoen eieren in verschillende boerderijen. Een deel van de eieren wordt vers verkocht, de rest als poeder of vloeistof voor kant-en-klaar producten. Omdat de afkomst van de eieren op deze producten niet vermeld wordt, kopen veel mensen nog altijd batterij-eieren zonder zich hiervan bewust te zijn. ‘Het verbod op legbatterijen werd al in 1999 door de Europese Commissie aangekondigd,’ aldus Barbara van Genne van Vier Voeters. ‘Agrimon heeft 12 jaar de tijd gehad om zich voor te bereiden, maar gaf in 2006 nog EU-subsidies uit voor de aanschaf van batterijkooien. Sinds het verbod op 1 januari 2012 is ingegaan, is dit legbatterijbedrijf illegaal en moet het gesloten worden,’ aldus Barbara van Genne van Vier Voeters Nederland.
Momenteel doet Vier Voeters onderzoek naar andere bedrijven die nog gebruikmaken van illegale batterijkooien. Er zal een officiële lijst worden opgesteld, waarna een klacht wordt ingediend bij de Europese Commissie. Volgens de laatste officiële EU-rapporten lijden nog zo’n 47 miljoen kippen in bedrijven in Nederland, België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje, Italië, Portugal, Bulgarije, Cyprus, Hongarije, Letland, Polen, Portugal, Slowakije en Roemenië. Volgens de laatste gegevens van de EC, werden in Roemenië eind 2011 nog 600.000 kippen in legbatterij kooien gehouden. Maar toen Vier Voeters ging kijken in een boerderij waar volgens de officiële cijfers al jarenlang alleen met verrijkte kooien gewerkt werd, werden daar nog eens 484.000 kippen in legbatterijen aangetroffen. ‘Als het zo gemakkelijk is om de realiteit verborgen te houden, dan vragen wij ons af hoeveel kippen er in werkelijkheid nog in legbatterijen zitten op Europees niveau,’ zegt Helmut Dungler, directeur van Vier Voeters Internationaal. ‘Dit betreft slechts één boerderij waarvan de gegevens niet blijken te kloppen. Hoe zit het met de rest van Roemenië, en de rest van Europa?’
Vier Voeters zal overheden blijven ondersteunen bij het nagaan van de cijfers. Indien de overheden niet mee willen werken, zal Vier Voeters rechtstreeks informatie leveren aan de Europese Commissie. Vier Voeters verwacht dat de Europese Commissie hierdoor eerder zal starten met eigen controles om de invoering van het verbod sneller te doen verlopen.
Legbatterijkooien zijn sinds 1 januari 2012 verboden, omdat ze de legkippen verhinderen om hun natuurlijke gedrag uit te oefenen. De beperkte ruimte (slechts 650 cm2 per kip) en het gebrek aan natuurlijk licht en afleidingsmateriaal leiden in veel gevallen tot verwondingen en zelfs de dood. Helaas betekent het verbod geen einde aan alle kooien voor leghennen: nieuwe varianten met wat meer ruimte worden nog wel toegestaan. ‘Een kooi blijft een kooi. Een paar centimeter extra lost de welzijnsproblemen niet op, de kippen kunnen nog steeds geen normaal gedrag vertonen. Vier Voeters wil dat alle vormen van kooihuisvesting verboden worden en dat boeren niet langer investeren in deze gedateerde systemen. De eierproductie van de toekomst is die van de vrije-uitloop’, aldus Dungler.
Bron: Vier Voeters