Toen er in oktober in Hong Kong weer een enorme lading illegaal ivoor vanuit Afrika in beslag werd genomen, zorgde dat voor nieuwe hoofdpijn bij de autoriteiten: want waar laat je een van de grootste voorraden olifantslagtanden?
In de voormalige Britse kolonie wordt sinds 2008 meer dan 30 ton illegaal ivoor opgeslagen. De laatste zending bevatte 189 slagtanden, met een waarde van 1.5 miljoen dollar (USD), verstopt in zakken sojabonen.
Ivoor staat ook wel bekend als ‘wit goud’, door de hoge prijzen op de zwarte markt. Één kilogram ivoor kost tussen de 1000 en 2000 USD. Een onderzoek van het IFAW in 2011 toont zelfs aan dat mensen er in China 2.400 dollar voor betaald hebben.
Natuur- en dierbeschermers maken zich zorgen om de enorme hoeveelheid ivoor die ligt opgeslagen. Ondanks dat de opslag wordt bewaakt door bewakers en beveiligingscamera’s zijn ze bang dat dit een doelwit wordt voor diefstal, en daarom verzoeken zij de overheid om de in beslag genomen waren te vernietigen. De overheid weigert dit, en deelt kleine hoeveelheden uit aan bijvoorbeeld scholen, om zo bewustzijn te creëren.
Samuel K. Wasser, directeur van het Center for Conservation Biology aan de universiteit van Washington heeft de waarde geschat op 264 miljoen dollar voor het inbeslaggenomen ivoor tussen 2000 en 2010. Mogelijk is de waarde nu nog veel hoger, dankzij de inbeslagnames sinds 2010.
Volgens het IFAW worden er jaarlijks zo’n 35.000 olifanten vermoord voor hun slagtanden, waarmee de olifantpopulatie snel daalt. Toch blijft er vraag zijn naar ivoor, doordat in China ivoor wordt gezien als een statussymbool.
Niet alleen olifantproducten worden in beslag genomen. Ook zijn er luipaardenvellen en neushoorn-hoorns in beslag genomen.
Bron ©PiepVandaag.nl Brechje van Otterdijk
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?