Onderzoekers van de natuurwaakhond TRAFFIC vonden honderden online verkopers, de meeste zonder vergunning – dus illegale handel – die duizenden vogels te koop aanbieden. De vogels zijn gesmokkeld vanuit het buitenland of lokaal gestroopt. TRAFFIC werkt voor dit onderzoek samen met natuurbeschermers, lokale overheden en actievoerders om de regelrechte plundering van deze kostbare wezens een halt toe te roepen. Gedurende vijf maanden werden hiervoor 44 in Singapore gevestigde Facebookgroepen gevolgd.
Een Facebookgroep om illegaal een vogel uit het wild te bemachtigen in Singapore? De inspanningen van Singapore om de illegale handel in dieren in het wild aan te pakken, waren tot nu toe gericht op monitoring en handhavingsacties op handelaarsniveau in plaats van het opleggen van licentievereisten op consumentenniveau, aldus de onderzoekers. Ze raden aan een verplicht registratiesysteem voor uit het wild afkomstige dieren te verwezenlijken, waarbij eigenaren moeten bewijzen dat ze hun huisdieren van erkende bronnen hebben.
Het wordt steeds stiller in de bossen
Aziatische zangvogels hebben een crisispunt bereikt. De vraag naar een breed scala aan zangvogels in heel Zuidoost-Azië heeft geleid tot een razernij van illegale vangst en niet-duurzame handel om aan de vraag naar gekooide vogels te voldoen. De onophoudelijke vangst van zangvogels zorgt ervoor dat bossen die ooit gevuld waren met zang langzaam stil worden. Dit heeft ertoe geleid dat sommige soorten plaatselijk zijn uitgestorven. In onder meer Indonesië, Vietnam en Singapore worden ze gekocht om mee te doen aan zangwedstrijden. Voor sommige soorten zangvogels wordt een hogere prijs betaald als ze uit het wild komen. Tijdens een vierdaags onderzoek werden 14.000 vogels te koop gevonden in winkels in Singapore.
Onderzoekers volgden 44 in Singapore gevestigde Facebook-groepen die wilde dieren verkopen tussen december 2018 en april 2019, en telden 662 unieke handelaren, van wie de meeste zonder vergunning en dus illegaal handelden. Ze registreerden 3.354 levende dieren te koop, waarvan 99 procent vogels. Sommige van deze vogels waren uit het buitenland gesmokkeld of lokaal gestroopt, zo werd geconcludeerd. Hoewel 13 van deze groepen werden gesloten door Singapore’s National Parks Board (NParks) en Facebook, zijn er vanaf april 2021 weer vijf opgedoken, aldus het rapport. De onderzoekers schrijven:
“Deze observaties wijzen op het aanhoudende gedrag van online-handelaren en kopers om regels te omzeilen, en op het voortdurende gebruik van online platforms van de handel in levende vogels in Singapore.”
Dierenwinkels, fokkers en importeurs moeten een vergunning hebben om dieren uit het wild te verkopen. Deze moeten uit legale bronnen komen die meestal beperkt zijn tot vogels en een klein aantal reptielen- en zoogdiersoorten. Daarentegen hebben eigenaren van wilde dieren geen registratie nodig om ze te kopen en te houden, aldus de onderzoekers:
“…er is geen manier om te bewijzen dat eigenaren hun wilde dieren hebben gekocht bij erkende dierenwinkels.”
TRAFFIC-medewerker Serene Chng zegt in een verklaring:
“Het implementeren van een systeem dat eigenaren verplicht om wilde dieren die als huisdier worden gehouden te registreren, zal de verantwoordelijkheid van de eigenaar vergroten en het volgen van de vogelhandel van zowel verkoper als consument van de handelsketen mogelijk maken.”
De meeste vogels die online werden aangeboden, waren geen inheemse soorten, aldus het rapport. Meer dan de helft van de 91 vogelsoorten staat vermeld in lijst van de wereldwijde natuurhandelsautoriteit CITES, wat betekent dat ze documentatie nodig zouden hebben om legaal te worden geïmporteerd en verhandeld. In het rapport staat:
“In sommige gevallen bleek dergelijke documentatie te ontbreken. Handelaren hebben gesuggereerd vogels te kunnen smokkelen uit buurlanden zoals Maleisië en Thailand, van waaruit de invoer van wilde vogels verboden is om de overdracht van griep tot een minimum te beperken.”
Verkopers zouden berichten plaatsen over hun reizen naar deze landen en foto’s maken van vogels die daar werden verkocht. Screenshots tonen ook mensen die wilde vogels lokaal stropen voor de verkoop. Een bericht beschreef het opzetten van een val voor de Dayallijster (Copsychus saularis), een inheemse zangvogel die in Singapore als bedreigd te boek staat. TRAFFIC:
“De ongereguleerde vogelhandel put niet alleen de wilde populaties uit, maar brengt ook risico’s met zich mee voor het vestigen van invasieve soorten en overdracht van vogelziekten.”
Adrian Loo, van NParks zei in reactie op het rapport dat de overheid samenwerkt met partnerinstanties om controles uit te voeren aan grenscontroleposten, fysieke en online marktplaatsen te reguleren en te bewaken, en toezicht te blijven houden op stroperij:
“We zullen verschillende opties blijven onderzoeken om illegale activiteiten met vogels op te sporen en aan te pakken.”
Operation Thunder 2021: Recordvangst illegaal verhandelde dieren
Onderbelichte criminaliteit
Illegale dierenhandel is een vorm van criminaliteit die onderbelicht is binnen de criminologie.
Er worden acties ondernomen door ngo’s, regeringen, academici en organisaties voor bewustmaking van het publiek. Die acties omvatten benaderingen zoals onderwijs, consumentenvoorlichting, meer handhaving en strengere regelgeving. Dit is hard nodig, want de groei van de illegale dierenhandel is er mede debet aan dat vele beschermde dieren met uitsterven worden bedreigd.
Bronnen:
- Conservation News Mongabay
- TRAFFIC
- Lees ook:
.
©AnimalsToday.nl Marianne Miltenburg