De smokkel van jonge olifanten vanuit het Birmese oerwoud naar toeristenbestemmingen in met name Thailand, kan op termijn hun voortbestaan in het wild in gevaar brengen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoeksrapport van de organisatie TRAFFIC, de internationale organisatie die de illegale handel in bedreigde diersoorten onderzoek.
De studie stelt dat tussen 2011 en 2013 zo’n 81 levende olifanten illegaal werden gevangen en zijn verkocht aan de Thaise toerististensector. Er moet daarom strengere Thaise wetgeving komen, maar ook de registratie van olifanten moet worden aangepast. Nu hoeft een olifant pas op achtjarige leeftijd worden geregistreerd. Dit werkt witwassen van olifanten uit het wild in de hand.
Niet alleen de Thaise overheid moet meer doen om deze illegale handel aan te pakken, ook de toerist en de reisbranche kan ervoor zorgen dat olifanten niet meer uit het wild worden weggerukt en worden misbruikt. Dit kunnen ze doen door geen olifantenkampen meer te bezoeken waar olifantenritten en -shows worden aangeboden, zegt Julie Middelkoop, campagnemanager van World Animal Protection (WAP) Nederland.
“Wat mensen vaak niet weten is dat jonge olifanten vaak op een verschrikkelijke wijze getemd worden, namelijk door ze net zo lang vast te binden, uit te hongeren en te slaan tot de wil van het dier voorgoed gebroken is. Alleen dan kan een toerist veilig een olifantenrit maken”, aldus Middelkoop.
In Nederland voert World Animal Protection, voorheen WSPA, al ruim drie jaar campagne tegen dit misbruik van olifanten. Met succes. Dankzij de campagne ‘Stap van de olifant af’ schrapten al 18 reisorganisaties olifantenritten en -shows uit hun aanbod.
World Animal Protection lanceert binnenkort een vervolgcampagne, deze keer staan toeristen centraal.
“We willen mensen voorlichten over de mishandeling die gepaard gaat met het ‘breken’ van een olifant. En ook over de ellende daarna: het africhten met scherpe ijzeren gereedschappen en een leven aan de ketting.”
Persbericht WAP
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
5 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Wat een ellende toch allemaal! Dit moet stoppen! Wilde dieren zijn er niet om de mens te plezieren en te behagen!! Wat gaat er toch in je om als je dit leuk vindt…..dat je op een olifant wilt rijden! Alleen maar pure egotrippers! Wat kunnen we doen om dit te stoppen??
Normaal lopen deze prachtige dieren met hun soortgenoten per dag vele kilometers door de natuur. Nu worden zij op een gruwelijke manier tot willoos ding gemaakt dat er weliswaar nog uit ziet als een olifant, maar verder niets meer met een olifant te maken heeft. Van het eens zo trotse dier is niets meer over. Hij zit aan een ketting gevangen, moet op commando met gillende en gierende toeristen op zijn rug een ritje maken en lijdt verder een in en in triest leven. Vreselijk wat mensen allemaal met prachtige onschuldige dieren doen.
Wat mensen allemaal niet dien om maar veel geld te verdienen. Vreselijk! Jammer dat er in de media zo veel aandacht besteed wordt aan allerlei onzin en dat wezenlijke zaken vrijwel nooit aan bod komen. Op tv en ook in het journaal zou gewoon regelmatig voorlichting moeten komen over allerlei dierenmishandelingen en vernietiging van de natuur. Veel toeristen denken waarschijnlijk: “Leuk op een olifant rijden en dan foto’s maken voor thuis”. Wanneer een normaal mens dit allemaal weet wil hij daar toch niet aan mee werken?
Stoppen hiermee, s.v.p.
Er zou wereldwijd en vooral in Aziatische landen zelf meer campagne gevoerd moeten worden want juist de Aziaten lijken te kicken op deze attracties. Heb er in Thailand met tranen in mijn ogen naar gekeken en vooral Chinezen, Japanners en Koreanen kwamen er als vliegen op af! En je ziet de angst van de dieren… joe kunnen mensen dat dan nog leuk vinden?!