Het overgrote deel van de onlinehandel in cheeta’s gebeurt op sociale media. Dat blijkt uit onderzoek van TRAFFIC, die de illegale handel van wilde dieren in de gaten houdt. De onderzoekers roepen op tot betere maatregelen om deze handel tegen te gaan.
Cheeta’s hebben het niet bepaald makkelijk. De dieren lijden onder de gevolgen van klimaatverandering, verlies van leefgebied en conflicten tussen mens en natuur. En dan worden de relatief langzamere wilde welpen ook nog illegaal gevangen en online verkocht. Dat blijkt uit een rapport van TRAFFIC, een organisatie die de illegale handel van wilde dieren in de gaten houdt. Het rapport werd gepresenteerd tijdens de eerste Global Cheetah Summit in Addis Abeba, Ethiopië, waar de groeiende bedreigingen voor de dieren centraal stonden.
Verhandelde cheeta’s
De meeste van de illegaal verhandelde cheeta’s staat een leven als exotisch huisdier te wachten. “De opkomende onlinehandel kan een verdere druk uitoefenen op de wilde cheeta bevolkingsgroepen”, zegt Oliver Wright van TRAFFIC. Naar schatting leven er nog zo’n 6.500 volwassen cheeta’s in het wild. Ze worden nog maar in 9 procent van hun historisch leefgebied aangetroffen en ze staan op de rode lijst van de IUCN als ‘kwetsbaar voor uitsterven’.
Reclame
De onderzoekers van TRAFFIC doorzochten het internet om mensen te vinden die de dieren ofwel illegaal te koop aanboden of met hen opschepten als huisdier. In iets meer dan zes maanden tijd vonden ze 222 verschillende websites/URL’s met deze deze thema’s. De meeste cheeta’s waren te vinden op Snapchat, YouTube en Facebook. Bijna de helft van deze websites leidden naar een plek waar de dieren te koop aangeboden werden. 70 procent bevond zich op socialmediaplatformen. En meer dan de helft maakte ook reclame voor andere exotische huisdieren, waaronder andere grote katachtigen, reptielen, vogels en apen. De handelaren lijken vergeleken met een paar jaar geleden meer hun best te doen om anoniem te blijven door meerdere profielen te gebruiken, deze af te schermen en verkoopstaalgebruik te vermijden. TRAFFIC roept op om dit soort onderzoeken vaker te doen om een goed beeld te krijgen van de handel en om accounts die de dieren aanbieden goed in de gaten te houden.
Illegaal
De landen waar de dieren het vaakst op sociale media als huisdier te zien zijn, zijn de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië, Koeweit, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten. Toch is er sinds 2006 volgens CITES – die de handel van bedreigde soorten registreert – geen enkele cheeta geïmporteerd in Saoedi-Arabië. Het feit dat deze officiële cijfers niet overeenkomen met de bevindingen van TRAFFIC laat zien dat veel van de aangeboden dieren waarschijnlijk illegaal zijn geïmporteerd of illegaal zijn gefokt. Zuid-Afrika en de Verenigde Staten zijn met China de grootste (legale) importeurs volgens gegevens van CITES. Het grootste deel van de dieren is bestemd voor dierentuinen. Zuid-Afrika, Namibië en Zimbabwe zijn belangrijke exporteurs van levende cheeta’s, van zowel gefokte als wilde cheeta’s.
Lees hier het rapport van TRAFFIC.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Sophie Jongma