Zeker 14.000 ton blauwvintonijn is tussen 2000 en 2010 illegaal verhandeld. Alle gevangen blauwvintonijn moet namelijk geregistreerd worden om de zogenaamde vangstquota te kunnen monitoren. Uit onderzoek van het Wereld Natuur Fonds blijkt dit op grote schaal niet gebeurd te zijn.
De voedselorganisatie van de Verenigde Naties, de FAO, noemt het niet registreren van de vangst van blauwvintonijn milieucriminaliteit.
Dat er überhaupt nog tonijn gevangen mag worden is sowieso dubieus, omdat het dier met uitsterven wordt bedreigd. De afgelopen vijftig jaar is de populatie met negentig procent afgenomen. Het WNF heeft in 2010 samen met andere organisaties geprobeerd om het dier op de lijst van bedreigde dieren en planten te krijgen (CITES), maar helaas is dat niet gelukt. Japan blokkeerde het voorstel omdat dit land een groot afnemer is van blauwvintonijn.
De illegale tonijn werd verhandeld via Panama naar Japan maar ook landen als Spanje, Italië, Marokko, Tunesië en Turkije zijn bij de handel betrokken. Het WNF wil dat er zo snel mogelijk een onderzoek wordt ingesteld onder andere door de betrokken landen en de Europese Unie naar de illegale vangstpraktijken. “De uitkomsten van het rapport laten slechts het topje van de ijsberg zien,” aldus het WNF.
Bron: WNF ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?