Een op de drie cactussoorten wordt met uitsterven bedreigd. Bij bijna de helft daarvan komt dat door illegale handel of doordat de planten in het wild worden geoogst. Hiermee zijn deze belangrijke planten meer bedreigd dan zoogdieren en vogels.
De handel in cactussen voor kamerplanten gebeurt zowel op nationaal als internationaal niveau en is vaak illegaal. Handelaren zijn vooral afkomstig uit Europa en Azië. Andere oorzaken van de teruggang van cactussen zijn landbouw, veeteelt en mijnbouw.
“Deze cijfers bevestigen dat de illegale handel in soorten op nog grotere schaal gebeurt dan we al dachten”, zegt Inger Andersen, directeur-generaal van IUCN. “Niet alleen charismatische soorten als de neushoorn en de olifant zijn hier het slachtoffer van, ook planten. Internationale actie om de illegale handel tot een halt te roepen is hard nodig.”
Cactussen spelen een sleutelrol in de droge landschappen in Noord- en Zuid-Amerika. Ze vormen een bron van water en voedsel voor veel diersoorten waaronder herten, konijnen, coyotes en schildpadden. Deze dieren helpen de cactus weer overleven doordat zij de cactuszaden uitpoepen en zo verspreiden.
Kolibries, vleermuizen, bijen en insecten leven van de nectar van de cactusbloemen. Ook mensen gebruiken cactussen als voedsel of voor hun geneeskundige werking. Zo wordt de voedingswaarde van de in Mexico populaire Opuntia ficus-indica vergeleken met die van een biefstuk. De wortels van de Ariocarpus kotschoubeyanus werken ontstekingsremmend.
Het onderzoek, uitgevoerd door experts van de International Union for Conservation of Nature (IUCN), is vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Plants. Het is de eerste keer dat wetenschappers de status van alle 1.480 cactussoorten onder de loep hebben genomen.
Persbericht IUCN.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?