Zieke en gewonde dieren worden nog altijd illegaal, maar onbestraft, naar slachthuizen vervoerd. Dit blijkt uit een recent rapport van dierenrechtenorganisatie Varkens in Nood. Na een analyse van NVWA inspectierapporten bleek dat vorig jaar in bijna 300 gevallen zieke of gewonde dieren op transport werden gezet. Volgens Varkens in Nood gaat het hier om ernstige dierenmishandeling.

Uit de inspectierapporten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA blijkt dat honderden gewonde dieren op transport zijn gezet, terwijl ze volgens de wet verzorgd hadden moeten worden. Varkens in Nood stelt dat dit slechts het topje van de ijsberg is. In werkelijkheid blijft een groot aantal zaken onopgemerkt en dus onbestraft. Frederieke Schouten, directeur Varkens in Nood:
“Op foto’s zien we dat het gaat om heel ernstige gevallen, zoals een ernstig vermagerde koe, een koe die door een grote ontsteking niet meer kon opstaan, en varkens met open wonden of ernstige pijn aan hun poten waardoor ze niet konden lopen. Transport veroorzaakt bij dieren altijd stress en angst. Voor zieke en gewonde dieren is het een lijdensweg.”
Het vervoeren van zieke of gewonde dieren naar het slachthuis is wettelijk verboden. Toch blijkt een boete, die begint bij €1.500 en kan oplopen tot €10.500, onvoldoende om transporteurs af te schrikken. In 2023 legde de NVWA 323 boetes op, maar de overtredingen blijven doorgaan. Dat 13 transportbedrijven in anderhalf jaar tijd meerdere keren boetes ontvingen voor steeds dezelfde overtredingen, toont aan dat de straffen niet hoog genoeg zijn.

De NVWA voert controles uit bij slachthuizen en onderweg, maar niet bij het inladen van dieren op boerderijen of verzamelplaatsen. Hierdoor blijft veel dierenleed onopgemerkt. Inspecteurs kunnen enkel achteraf vaststellen of een dier al gewond was vóór transport, wat bewijsvoering bemoeilijkt. Volgens een woordvoerder van de NVWA controleren ze de dieren voor vertrek naar het slachthuis, ‘maar kan er ook onderweg nog van alles gebeuren’.
Dierenleed blijft onbestraft
Dierenrechtenorganisaties betwijfelen dit. In 2023 werden meer dan 4.200 varkens dood bij Nederlandse slachthuizen aangevoerd. Daarnaast meldt slachterijketen Vion dat jaarlijks gemiddeld 3.000 varkens met een gebroken poot aankomen. Varkens in Nood vreest dat veel overtredingen onbestraft blijven.
Het gaat bij transporten niet alleen om varkens. Ook bij runderen gaat het vaak mis. Bijvoorbeeld als het gaat om transporten van hoogzwangere runderen, wat eveneens verboden is. Zeker tijdens warme zomers is het lijden van deze dieren immens. Toch blijft de maximumtemperatuur voor diertransporten op 35 graden, ondanks oproepen van de Tweede Kamer om dit te verlagen naar 30 graden. Minister van Landbouw Femke Wiersma stelt dat een lager limiet kan leiden tot overvolle stallen. Ze wil eerst nog maar weer eens onderzoek doen naar de gevolgen voor dierenwelzijn. Dierenrechtenorganisaties zijn het hier niet mee eens en waarschuwen dat de huidige regels het leed van dieren alleen maar verergeren.
Drie-slagen-uit beleid
Varkens in Nood pleit voor strengere maatregelen, zoals het intrekken van vergunningen van transporteurs die herhaaldelijk de fout ingaan. De organisatie stelt een ‘drie-slagen-uit’ beleid voor: als een transporteur drie keer betrapt wordt op het vervoeren van zieke of gewonde dieren, wordt diens vergunning ingetrokken. Dit beleid wordt al toegepast op slachthuizen die herhaaldelijk de regels overtreden. Een dergelijke maatregel geeft een veel krachtiger signaal af, laat misstanden niet onbestraft en helpt het aantal overtredingen verminderen.
De NVWA erkent het probleem, maar zegt onvoldoende capaciteit te hebben om overal toezicht te houden. Dierenorganisaties vinden dit onacceptabel. ‘Het is blijkbaar iets waar je mee wegkomt, stelt Schouten. Voor de duizenden dieren die jaarlijks onterecht op transport worden gezet, blijft de situatie schrijnend. Zonder strengere handhaving staat het welzijn van dieren in de vee-industrie nog altijd onder druk. Gelukkig zetten organisaties als Varkens in Nood zich in om deze wantoestanden aan te kaarten en de hoognodige verandering af te dwingen.
Petitie
Wilt u, net als Varkens in Nood, strenger toezicht en hogere straffen voor transporteurs die de wet overtreden? Teken dan de petitie Stop illegaal transport van zieke varkens.
Bonnen:
©AnimalsToday.nl Savannah Drenth