De illegale ivoorhandel is miljoenen euro’s per jaar waard en is naast de handel in drugs, wapens en mensen, de grootste vorm van internationale criminaliteit ter wereld. Een enkele zending brengt al gauw een miljoen euro op. Environmental Investigation Agency deed onlangs onderzoek naar de herkomst van illegaal ivoor en de plaats van bestemming. Zoals verwacht komt het meerendeel van het in Afrika gestroopte ivoor in China terecht.
Het stropen van olifanten gebeurt voornamelijk in twee gebieden in Afrika: de savannes van Mozambique en Tanzania in oost-Afrika en een bosgebied in west-Afrika dat zich uitstrekt over Kameroen, Gabon en Congo-Brazzaville. Door zwakke en corrupte overheden in deze landen, kunnen stropers hun gang gaan zonder al te veel tegen gewerkt te worden. Per kilo kunnen stropers 65 tot 80 euro verdienen.
Verscheept in containers
Onderzoek van de Environmental Investigation Agency, een non-profit organisatie gericht op het onderzoeken en blootstellen van misstanden tegen dieren en de natuur, toont aan dat ivoor dat gestroopt is in Mozambique wordt vervoerd vanaf havenstad Pemba. Handelaars betalen douaneambtenaren zo’n 60 euro per verscheping om een oogje toe te knijpen.
De slagtanden worden verstopt tussen legale producten in grote containers. De bestemming van dit ‘witte goud’? China. Geschat wordt dat 70 procent van het wereldwijde ivoor in China terechtkomt.
Aanvoerroutes
Om de minste kans te lopen om gepakt te worden, worden er indirecte routes gekozen naar China. Hierdoor is de kans minder groot dat ladingen worden doorzocht bij de douane. Schepen vanuit Mozambique varen bijvoorbeeld via Zuid-Korea.
In Korea worden corrupte vrachtcontroleurs meer dan 350.000 euro betaald om de zending naar de volgende locatie te kijgen: Hong Kong. Hier geven douaneambtenaren goedkeuring voor wat een routineverzending lijkt te zijn vanuit Zuid-Korea. De zending wordt daarna verscheept naar Shanghai.
Bij aankomst in Shanghai wordt de lading over land verplaatst naar de eindbestemming, de Chinese stad Shuidong. In Shuidong komt bijna al het wereldwijd verhandelde ivoor terecht. Hier kunnen de handelaren het ivoor verkopen voor 600 euro per kilo. Ivoorhandelaren verdienen met deze enorme winsten per lading tot wel een miljoen euro.
Legale handel verboden
Begin dit jaar werd de legale ivoorhandel officieel verboden in China. De vraag naar ivoor ligt jaarlijks op zo’n 100 ton, het twintigvoudige van wat legaal verhandeld werd. Ivoor wordt gezien als luxe statussymbool en als geneesmiddel tegen allerlei kwaaltjes, waaronder impotentie. Geschat wordt dat de illegale handel door dit verbod zal groeien. Als deze wrede, illegale ivoorhandel niet stopt, zal de Afrikaanse olifant binnen tientallen jaren uitgestorven zijn.
The Economist © Animals Today Nadine van Wissen
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Er zijn nogal wat Chinezen impotent blijkbaar, want alle dierlijke producten zijn tegen impotentie, maar toch zijn er zoveel Chinezen, dus laat mensen toch impotent zijn, dat is heel goed tegen overbevolking.