Een veilinghuis in Londen is in oktober betrapt op het verkopen van illegaal ivoor. Voor het eerst wordt een veilinghuis om deze reden vervolgd, het bewijs dat de ivoorhandel langzaam maar zeker de kop wordt ingedrukt.
Veilinghuis Chiswick bood een snijwerk aan van ivoor dat niet aan de gestelde regels voldeed en kreeg daarvoor een boete van 3.200 pond (bijna 4.100 euro) opgelegd door de rechter. Het bleek te gaan om ivoor van een olifant die in de jaren ’60 was doodgeschoten en dat is verboden.
Het voorwerp werd ontdekt door de Britse Wildlife Crime Unit en de Arts and Antiques Unit, die ervoor waken dat er geen gestolen, of in dit geval verboden, voorwerpen geveild worden. Ze vonden het ivoren snijwerk bij een wederverkoper en konden de herkomst ervan naar het veilinghuis terugleiden. Omdat het ivoor afkomstig is van een olifant die na 1947 is gedood is er sprake van een verboden product, zoals sinds 1989 is vastgelegd in het CITES-verdrag. Het bezitten van dit ivoor is op zich niet illegaal, maar de aan- of verkoop is wel verboden. Het veilinghuis heeft voor de rechter schuld bekend en toegegeven dat er een fout is gemaakt. Het ornament zou door de hoofdveilingmeester verkeerd beoordeeld zijn, waarna het ten onrechte ter veiling werd aangeboden.
De BBC-equivalent van het televisieprogramma Tussen Kunst en Kitsch had al eerder besloten geen ivoren voorwerpen meer op te nemen en te taxeren in de uitzending en ook het Britse Koninklijk Huis heeft zich uitgesproken tegen de ivoorhandel. Eerder dit jaar werd bekend dat Prins William alle ivoren voorwerpen uit zijn huizen heeft verwijderd. Ook wil hij dat de verzameling van 1.200 stuks ivoren beeldjes en andere voorwerpen uit Buckingham Palace verdwijnen en vernietigd worden, maar dat heeft tot op heden nog niet plaatsgevonden.
In de VS hebben de staten New York en New Jersey onlangs de ivoorhandel verboden, nadat president Obama al had besloten dat de ivoorhandel in de hele Verenigde Staten uitgebannen moet worden. In Nederland nam de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in september nog een partij ivoor in beslag, waarbij de Amsterdamse eigenaar een boete kreeg wegens het overtreden van de Flora- en Faunawet.
Tegenwoordig is het met speciale DNA-tests mogelijk om de herkomst van ivoor te herleiden, zodat gezien kan worden waar de olifant gedood is en dus stropers actief zijn. Wereldwijd zouden er nog maar 500.000 olifanten in het wild leven. Vorig jaar alleen al zijn er ruim 20.000 gedood voor hun ivoor en de afgelopen 35 jaar is hun populatie door de jacht gehalveerd.
Bronnen: Wildlife News, The Dodo ©PiepVandaag.nl Bart van Riel