Wetenschappers hebben ontdekt dat een ijsplaat in het noordoosten van Groenland wel heel erg snel smelt. Lange tijd ging men ervan uit dat de plaat in deze regio koud en stabiel was. Niets is echter minder waar. Sinds 2003 zijn in dit gebied al miljarden tonnen ijs in zee verdwenen.
Uit de studie blijkt dat de opwarming van de regio in 2003 is begonnen. De laatste elf jaar is al tien miljard ton ijs per jaar in zee verdwenen. Veel meer dan de wetenschappers hadden verwacht. De onderzoekers zijn nu bang dat Groenland een veel grotere rol speelt in de verwachte zeespiegelstijging.
Uit het onderzoek blijkt dat de ijsplaat nu één van de grootste bijdragen levert aan de stijgende zeespiegel van de laatste 20 jaar. Het smelten van de plaat is verantwoordelijk voor een zesde van de totale stijging per jaar.
“De ijsplaat van Groenland heeft meer dan welke ijsmassa ook, bijgedragen aan de stijgende zeespiegel in de laatste twintig jaar. Mocht de hele ijsplaat smelten, dan stijgt de zeespiegel zeven meter”, aldus Jeremy Bamber, hoogleraar aan de universiteit van Bristol.
Michael Bevis, onderzoeker aan de Ohio State University vervolgt:
“Het noordoosten van Groenland is heel erg koud. Het werd voordien beschouwd als het laatste stabiele stuk van de ijsplaat. Deze studie toont nu echter aan dat het verlies van ijs versnelt.”
Bron: DeMorgen.be ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven