IJsland gaat de komende 5 jaar weer walvissen doden. Jaarlijks mogen 2 schepen 209 gewone vinvissen en 217 dwergvinvissen afslachten. De vergunning krijgt om begrijpelijke redenen ernstige kritiek van dierenbeschermingsorganisaties, al was het maar omdat het besluit ertoe is genomen toen de IJslandse regering demissionair was.
Hoe absurd het ook klinkt; er is nog altijd een jachtseizoen voor walvissen. Dat loopt van half juni tot september en in die periode mag walvisjager Hvalur hf. de komende 5 jaar als vanouds walvissen afslachten. Het zou gaan om de walvisolie (traan) en het vlees, maar daarvoor is een jaarlijkse vergunning toereikend. Hvalur hf. was tot op heden afhankelijk van jaarlijkse vergunningen en de bijbehorende quota. Dat er nu voor 5 jaar is gekozen lijkt eerder ingezet door verkapte overheidssteun van de walvisjacht dan een garantie op voedselvoorziening.
Walvissen doden
Op het moment dat de vergunning is verleend was de regering demissionair. Mede daarom is er veel kritiek, want volgens Whale and Dolphin Conservation (WDC) zijn IJslanders helemaal geen voorstander van de walvisjacht:
“Het besluit is niet alleen een belediging tegenover de walvissen die zullen lijden, maar ook tegenover de meerderheid van de IJslanders die tegen de walvisjacht zijn.”
De verdenking van verkapte staatssteun in de vorm van economische toekomst middels langlopende toezeggingen is niet uit de lucht gegrepen. Dankzij de vergunningen heeft de walvisindustrie van IJsland ‘langjarige zekerheid’, aldus het regeringsbesluit. Alleen Japan en Noorwegen staan ook nog walvisjacht toe. Walvissen staan volgens de Rode Lijst van IUCN te boek als ‘kwetsbaar’. Daarnaast zijn het uiterst intelligente dieren, met een eigen taal en hechte familiebanden.
.
IJsland legt eigen walvisschip aan de ketting vanwege dierenleed
.
Er is een langlopende discussie gaande in IJsland over de walvisjacht. In 2023 is er al eens een pauze ingelast omdat de jachtmethode niet toereikend was om aan de voorschriften te voldoen. De dieren zouden door het gebruik van een verkeerde harpoen veel te langzaam doodgaan.
Bronnen:
- NOS
- De Telegraaf
- Whale and Dolphin Conservation (WDC)
- Lees ook op AnimalsToday:
©AnimalsToday.nl BVR