Het ijs in het Andesgebergte is aan het smelten in rap tempo. Bijna de helft van al het ijs in dit gebied is in de afgelopen veertig jaar gesmolten. Klimaatverandering speelt een cruciale rol bij dit proces.
48% verdwenen
Ongeveer 48 procent van de ijskappen is verdwenen sinds 1975, vooral in gebieden beneden de 5.000 meter. Het hardst smelten de gletsjers aan de oostkant van het gebergte door de tropische winden. Dat concluderen onderzoekers uit Peru in het wetenschappelijk tijdschrift Remote Sensing Letters.
Door het bestuderen van satellietfoto’s die in de afgelopen decennia zijn gemaakt van het Andesgebergte kwamen de wetenschappers tot hun bevindingen. Dit deden ze door de ijskappen op de foto’s te vergelijken, en zo konden zij berekenen welke hoeveelheden ijs er verdwenen is sinds de jaren zeventig.
Impact op leven en natuur
Klimaatverandering heeft een grote impact op het leven in het Andesgebergte. Als de gletsjers in dit gebied helemaal verdwijnen, zou dat een ramp zijn voor de lokale bevolking betekenen. Zo wordt er in de zomer met behulp van het smeltwater uit de ijskappen elektriciteit opgewekt. Verder wordt het water uit de gletsjers gebruikt om land te irrigeren en om drinkwater te produceren. Ook zou het een enorme impact hebben op de natuur in en rondom het Andesgebied. Veel dieren zijn volledig afhankelijk van het smeltwater in dit gebied.
Wetenschappers zijn bezorgd dat het smeltproces van de gletsjers in Andesgebergte onomkeerbaar is door de toenemende opwarming van de aarde. Onafhankelijk geoloog Doug Hardy van de Universiteit van Massachusetts verklaarde op nieuwssite New Scientist:
“Door het toenemende aantal broeikasgassen in de lucht zal de aarde verder opwarmen. De gletsjers zijn daardoor gedoemd om te verdwijnen.”
Bron ©PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?