De rechtszaak die Australië bij het Internationaal Gerechtshof aanspande tegen Japan vanwege het jagen op walvissen in beschermde wateren bij Antarctica, is deze week beëindigd. Het International Fund for Animal Welfare (IFAW) hoopt dat hiermee een einde komt aan de ‘wetenschappelijke’ walvisjacht en dat er een betere bescherming komt voor walvissen.
Het kan nog enkele maanden duren voor er een uitspraak gedaan wordt. Het IFAW denkt dat de leugen van de wetenschappelijke walvisjacht, commerciële walvisjacht onder een andere naam, goed werd doorzien tijdens de zaak.
Onafhankelijke panels van internationale experts bestempelden Japans wetenschappelijke walvisprogramma als ‘onwettelijk’ binnen de internationale wetgeving. Het IFAW vertrouwt erop dat het Internationaal Gerechtshof tot dezelfde conclusie komt.
IFAW’s walvisexpert Vassili Papastavrou:
“Australië heeft een waterdichte zaak gepresenteerd. De Internationale Walvisvaart Commissie werd samengesteld om multilaterale beslissingen te nemen aangaande het behoud van de walvis en het beheren van de walvisjacht. Japan heeft wanhopig geprobeerd om zijn commerciële jacht in het Southern Ocean Whale Sanctuary goed te praten. Ik hoop dat de rechters van het Internationaal Gerechtshof besluiten: genoeg is genoeg.”
Patrick Ramage, hoofd Walvisprogramma, voegt eraan toe:
“We zijn blij dat de wetenschappelijke jacht onderzocht is door het Gerechtshof en dat nu de werkelijke aard wordt gezien: een wrede en achterhaalde praktijk die totaal geen wetenschappelijke informatie levert. Japan hoeft niet te wachten op de uitspraak. We roepen het land op om nu te stoppen met de wetenschappelijke walvisjacht.”
De beslissing van het Hof is niet alleen belangrijk voor de walvissen in de beschermde wateren bij Antarctica, maar ook voor alle toekomstige overeenkomsten met betrekking tot milieuzaken.
Sinds het wereldwijde moratorium geïntroduceerd werd in 1986 heeft Japan meer dan 14.000 walvissen gedood in naam van de wetenschap. Waarvan het merendeel in de Zuidelijke Oceaan.
Wetenschappelijke analyses van beelden van de Japanse walvisjacht tonen aan dat het ruim een half uur kan duren voor de walvis overlijdt. Het IFAW promoot het walvis spotten als een humaan en duurzaam alternatief, wat beter is voor de walvis én voor lokale gemeenschappen.
Persbericht IFAW
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?