Onlangs strandde een griend aan de Ierse kust tussen Laytown en Gormanston in county Meath. Direct na ontdekking organiseerden de lokale hulpdiensten een reddingsactie, waarbij ook het Ierse leger werd ingeschakeld.
Terug naar zee
Het 2500 kilo zware dier werd door een buurtbewoner ontdekt die direct contact opnam met de hulpdiensten. Deze coördineerden een reddingsplan, om het verwarde dier terug naar open zee te helpen. Naast het leger waren mensen van de Boyne Fishermans Rescue and Recovery Service (BFRRS) en bemanningsleden van de kustwacht en reddingsboten van Skerries betrokken bij de actie. Na vlot te zijn getrokken werd de walvis met een reddingsboot naar dieper water geleid. Robbie Farrell van de BFRRS vertelde aan het lokale radiostation LMFM dat de succesvolle operatie circa twee uur duurde.
Tweede griend
Helaas werd later verderop aan de kust, bij Mornington, ook een griend aangetroffen: dit dier was gestorven. Het jonge mannetje was bijna 5 meter lang en lag vlakbij de zeedijk aan de monding van de Boyne rivier. Kustwachtbeambten en een ranger van de National Parks & Wildlife Service waren ter plaatse. Of het dier op zee is gestorven en aangespoeld, of is overleden na stranding weet men niet. Een dierenarts heeft het karkas onderzocht, waarna het dier langs de waterlijn is begraven.
Redding is het doel
In Ierland stranden geregeld walvisachtigen als dolfijnen, bruinvissen en walvissen. De Ierse hulpverleningsdiensten hebben hier ervaring mee en werken samen met maar één doel: redden van het dier in nood. Ook al was de op Texel gestrande bultrug Johannes/Johanna een flink stuk groter dan een griend of dolfijn, wellicht was ze beter af geweest als ze aan de Ierse kust was aangespoeld.
Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Maar hier in Nederland werd men tegengewerkt door regering en gemeente terschelling.
Hulpverleners werden door politie op afstand gehouden.
Hoop dat de agenten zich heel stoer hebben gevonden en dit soort walgelijk werk te doen.
Wat zijn goede berichten toch fijn om te horen, dat er gelukkig toch nog
heel wat mensen zijn die zich onvoorwaardelijk inzetten voor deze dieren en andere natuurlijk.
Petje af voor deze Ieren. Daar kunnen de Nederlanders nog wat van leren.