De Ierse overheid is van plan om vanaf mei dit jaar te gaan experimenteren met het vervoeren van jonge stierkalfjes per vliegtuig met als bestemming het Europese vasteland. Er is veel te doen over het dierenwelzijn tijdens de langeafstandstransporten en de overheid wil hiermee de transporttijd verkorten, maar tevens het afzetgebied vergroten. Een organisatie die opkomt voor dieren in de vee-industrie, Ethical Farming Ireland, vindt ook het vervoeren van jonge kalfjes per vliegtuig een heel slecht idee.
Per vliegtuig
Stierkalveren zijn feitelijk ongewenst. De zuivelindustrie weet niet wat ze met deze dieren aan moet. In Ierland is de melkveestapel uitgebreid naar 1,6 miljoen dieren en jaarlijks worden er alleen al in Ierland ongeveer 750.000 stiertjes geboren. Het land kampt met een overschot aan mannelijke kalfjes. Dat de dieren niets waard zijn, blijkt al uit het feit dat in 2019 op de grootste Ierse kalverenmarkt in Bandon stiertjes werden aangeboden voor 50 eurocent. Dezelfde prijs als een blikje cola, voor een levend wezen. Je kunt je voorstellen dat iets wat zo ‘waardeloos’ is niet met de grootste zorg wordt behandeld. Daarom wordt er enorm met deze jonge, zeer kwetsbare dieren gezeuld. Overal naartoe, om er toch maar een cent aan te verdienen. Te land, ter zee en nu dus ook in de lucht.
Nachtmerrietransporten
Van de 750.000 in Ierland geboren stierkalveren gaan er ongeveer 200.000 dieren per jaar op transport naar het buitenland, om daar verder te worden vetgemest en te dienen tot kalfsvlees. Over het welzijn van deze 200.000 stiertjes tijdens het transport zegt de Ierse overheid zich zorgen te maken, wellicht ingegeven door aanhoudende kritiek van dierenwelzijnsorganisaties. Volgens deze organisaties worden de regels omtrent het transport van de kalveren routinematig genegeerd en maken de zeer jonge, kwetsbare dieren – sommige kalfjes zijn slechts 14 dagen oud – enorme reizen, die voor veel dieren een ware nachtmerrie zijn. Zo is er gedurende lange perioden geen water en eten beschikbaar voor de dieren.
Bekijk onderstaande (schokkende!) video van Eyes on Animals over de ellenlange en ellendige reis van deze piepjonge, kwetsbare dieren, die eigenlijk nog melk bij hun moeder horen te drinken:
.
‘It’s all about the money’
Behalve de zorgen om het dierenwelzijn speelt er nog iets mee voor de Ierse overheid, want het land kijkt naar nieuwe afzetmarkten voor de stiertjes nu Nederland, een grote afnemer van ongespeende Ierse kalveren, heeft aangegeven de import van kalveren die van ver komen te willen verminderen en uiteindelijk te stoppen. Boerenorganisaties juichen de pilot met het vliegen toe. Zo ook Tim Cullinan, voorzitter van de Irish Farmers’ Association. Ondanks dat vliegen twee keer zoveel kost als vervoer over zee, ziet hij op deze manier ook kansen voor de sector om nieuwe markten te bereiken. En zo draait het eigenlijk weer gewoon om geld verdienen en niet om dierenwelzijn. Een organisatie die opkomt voor dieren in de vee-industrie, Ethical Farming Ireland (EFI), vindt kalfjes vervoeren per vliegtuig dan ook een slecht idee. Oprichter Caroline Rowley:
“Het transporteren van kalveren per vliegtuig klinkt afschuwelijk. Ik begrijp de logistiek ook niet. Het zal nog steeds een lange reis zijn van naar het vliegveld rijden, daar de kalveren uitladen van de vrachtwagens in de hokken. Het is lawaaiig in het vliegtuig, er zijn luchtdrukverschillen en turbulentie. Ze nu met het vliegtuig gaan vervoeren is het niet onder ogen zien van het fundamentele probleem: we produceren te veel dieren.”
Waarschijnlijk vindt in mei dit jaar de eerste vlucht met kalfjes aan boord plaats. Het project wordt met overheidsgeld gefinancierd.
Bron:
©AnimalsToday.nl