In Ierland werden afgelopen jaar bijna 30.000 stierkalfjes geslacht op een leeftijd van 10 dagen oud. Dit kwam naar voren in het Ierse tv-programma ‘Ear to the Ground’, dat 5 december werd uitgezonden op de publieke zender. De pasgeboren stiertjes zijn de dupe van de enorme groei in de melkveestapel na het afschaffen van het melkquotum in 2015.
Stierkalfjes worden gezien als “waardeloos” en veel dieren krijgen daardoor niet de verzorging die ze nodig hebben. En zo eindigen er alleen al in Ierland 30 duizend stierkalfjes van slechts 10 dagen oud in het slachthuis.
Het programma van de Ierse publieke omroep laat zien, dat afgelopen voorjaar ongeveer 1,5 miljoen kalfjes in de Ierse zuivelindustrie werden geboren, en dat de helft daarvan stierkalfjes zijn. Veel van de kalfjes komen terecht in de vleesindustrie en ongeveer 200.000 van de stiertjes zijn levend geëxporteerd voor de kalfsvleesindustrie.
Hooi in plaats van melk
De enorme toename van ongewilde stierkalfjes in Ierland is een van de gevolgen van de toename van de melkveestapel als in 2015 het melkquotum in de EU vervalt. Het tv-programma staat stil bij het welzijn van de mannelijke kalfjes, die in sommige landen, zoals Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk, vaak al bij de geboorte worden geëuthanaseerd. Het programma laat zien hoe de kalfjes op een aantal melkveehouderijen in Ierland naast een beetje melk hooi te eten krijgen om kosten te besparen. Dit terwijl de pasgeboren kalfjes geen hooi kunnen verteren; dat kunnen ze pas op een leeftijd van 4 weken.
Dierenarts Bill Cashman legt uit in ‘Ear to the Ground’ wat de vergroting van de melkveestapel voor gevolgen heeft voor het welzijn van de kalfjes. Volgens hem brengt de selectief gefokte melkveestapel stierkalfjes voort, die niet geschikt zijn voor het produceren van vlees.
“Het is onvermijdelijk dat als de stierkalfjes niet geschikt zijn voor vleesproductie, ze daarmee waardeloos worden. De boer kan het zich niet veroorloven veel tijd in ze te steken en daarmee zal hun welzijn in gevaar komen.”
Waardeloos dus geen zorg
In het programma wordt duidelijk dat de prioriteit van de boer ligt bij de verzorging van de vrouwelijke kalfjes, boven de stierkalfjes. De mannelijke kalfjes krijgen niet dezelfde zorg en behandeling, omdat ze “waardeloos” zijn in de industrie.
Dierenarts Bill Cashman is zelfs voor euthanasie bij de pasgeboren stierkalfjes.
“Het is óf de dieren bij de geboorte in laten slapen om lijden te voorkomen óf je hebt honderden of misschien zelfs duizenden kalfjes die een tragische dood sterven door een slechte gezondheid of omdat behandelen niet loont.”
Een vreemde redenering van een dierenarts, waarmee je eigenlijk om de hete brij heen draait. Namelijk de intens verziekte zuivelindustrie, waarin kalfjes direct na geboorte bij hun moeder worden weggehaald. Waarin vrouwelijke dieren letterlijk worden uitgemolken en mannelijke dieren een tragisch lot wacht. En dit alles zodat de consument zijn glaasje melk kan drinken en stuk kaas kan blijven eten.
Kalfjes in Nederland
Eerder dit jaar werd duidelijk dat het met het welzijn van de kalfjes in Nederland op veel boerderijen ook bar en boos is gesteld. Op 1.200 boerderijen was de kalversterfte extreem hoog: een op de vijf kalfjes is na twee weken al niet meer in leven en dit is te wijten aan slechte verzorging en gebrekkige hygiëne. Zo blijkt uit cijfers van het ministerie van Landbouw. Nederland kampt al jaren met een hoge kalversterfte bij zowel melk- als vleesvee. In 2018 stierven zo’n 200.000 van de 1,5 miljoen kalveren vroegtijdig, vaak al na een paar dagen.
Kalversterfte op 1200 Nederlandse boerderijen schrikbarend hoog
Bron:
©Animals Today
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?