China gaat de invoer van levende fokvarkens vanuit Ierland toestaan, zo maakte de Chinese douane dinsdag bekend. Voordat de varkens naar China vliegen moeten ze 30 dagen in quarantaine in Ierland. Politici en dierenwelzijnsorganisaties hebben zware kritiek op het plan, want het is slecht voor het klimaat en de dierenwelzijnsnorm in China is erg laag. Tijdens de uitbraak van varkenspest in 2018 in China werden meer dan 100 miljoen varkens gedood, onder wie velen zelfs levend begraven.

Ook Ierland gaat levende fokvarkens naar China sturen
Ook Ierland gaat levende fokvarkens naar China sturen | Foto: publiek domein

Sinds de Ierse minister van Landbouw, Charlie McConalogue, de export van fokvarkens naar China aankondigde als onderdeel van een bredere handelsovereenkomst, hebben dierenwelzijnsorganisaties en politici zware kritiek geuit op het plan. Zo is Caroline Rowley, oprichtster van dierenwelzijnsorganisatie Ethical Farming Ireland, niet alleen bezorgd over de lange vlucht, die extreem stressvol zal zijn voor de varkens, maar ook over de omstandigheden waaronder de dieren in China zullen leven:

“De dierenwelzijnsnorm in China is erg laag.”

Ethical Farming Ireland protesteerde dinsdag in Dublin tegen de export van levende dieren. Een van de protestborden vatte het lot van de varkens samen:

“Geboren in een fabriek, verpakt in een kist, gevlogen naar China, wat een wreed lot.”

Varkens levend begraven

China importeert fokvarkens om nieuwe megaboerderijen in het land te vullen. Tijdens de uitbraak van het Afrikaanse varkenspestvirus in 2018-2019 in China werd een derde van de varkenspopulatie weggevaagd. Meer dan 100 miljoen varkens werden gedood. Varkensboeren doodden hun dieren in extreem hoog tempo. Sommige boeren deden dat op de meest gruwelijke wijze; varkens werden levend begraven.
.

Petitie: Varkens in China levend begraven

.
De beelden zijn extreem gruwelijk, zoals de dieren die vanuit een vrachtwagen levend in een kuil werden gestort. Varkens die probeerden te ontkomen, werden door de graafmachine teruggeduwd. De dieren gilden het uit. Maar deze gruwelbeelden hielden de Franse én Nederlandse varkensboeren niet tegen om een flinke boterham te kunnen verdienen met de export van levende varkens naar China. Nu is de beurt aan Ierland, om aan te sluiten in dit meedogenloze rijtje handelsnaties.
.

Karen’s blog: Levende varkens op transport naar China

Geen fokvarkens naar China

Dierenwelzijnsorganisaties staan niet alleen in hun overtuiging dat de export van levende varkens vanuit Ierland naar China een zeer slecht idee is. Ook Tilly Metz, lid van het Europees Parlement en voorzitter van het onderzoek van de EU naar overtredingen bij het vervoer van dieren, vindt het een slecht plan:

“Varkens van Ierland naar China laten vliegen is absoluut niet de goede weg; noch voor het dierenwelzijn, noch voor het klimaat. In de huidige context van de klimaatcrisis en gesprekken over het duurzamer maken van ons voedselsysteem door het verkorten van de ketens, ben ik ronduit ontzet dat de Ierse minister van Landbouw deze absurde nieuwe afzetmarkt voor Ierse (over)productie trots zou steunen.”

Het is niet bekend wanneer de eerste vlucht met levende Ierse varkens vertrekt naar China. Volgens Ethical Farming Ireland heeft Ierland naast het nieuwe varkensexportplan tienduizenden kalveren, jonge stieren en schapen naar Europa en Libië getransporteerd.

Bronnen:

  • The Animal Reader [1, 2]
  • Lees ook:
    .

Nederlands vee naar horrorslachthuizen in Libië en Libanon

 

©AnimalsToday.nl