De eigenaar van een sledehondenteam uit Alaska is tegen de lamp gelopen omdat zijn husky’s na een sledehondenrace positief getest zijn op doping. De honden kregen een pijnstiller toegediend om beter te presteren tijdens de wereldwijd bekende en beruchte Iditarot-race.
Net als bij racepaarden en -honden gaat het bij een sledehondenrace om snelheid en uithoudingsvermogen. De barre weersomstandigheden en het ruige landschap in Alaska maken dat sledehonden het risico lopen op verwondingen, zeker wanneer ze afgejakkerd worden tijdens een race. Een pijnstillend middel kan ervoor zorgen dat ze geen of minder last hebben van een wond aan de poten of bevriezingsverschijnselen.
De Iditarot-race begint in Anchorage, met Nome als einddoel. De sledehonden leggen een afstand af van 1.700 kilometer in een gebied waar de gevoelstemperatuur kan dalen tot maar liefst -75 graden. Volgens dierenrechtenvoorvechters vallen er veel dodelijke slachtoffers tijden sledehondenraces, en worden de honden tot het uiterste gedreven met veel verwondingen als gevolg.
Eer
De eigenaar van het sledehondenteam heeft de Iditarot-race nu viermaal gewonnen, en meende dus mogelijk dat het zijn eer te na was om te verliezen. Maar net als bij menselijke sporters worden ook sledehonden die deelnemen aan wedstrijden getest op het gebruik van doping, en uit de test bleek dat ze positief waren. Dit is sinds 1994 niet meer voorgekomen.
Hij beweert echter onschuldig te zijn en zegt dat de boel gesaboteerd is. Omdat dit niet uit te sluiten valt mag hij zijn prijzen behouden en is er geen straf tegen hem uitgesproken. Volgens de eigenaar is er te weinig controle waardoor iedereen iets in het voer van zijn honden gestopt kan hebben. Gezien de eer die er op het spel staat is dat een reële mogelijkheid. De concurrentie is ‘moordend’.
Geschiedenis
Sledehondenraces staan vanwege de vele kritiek en het wrede karakter onder druk, met een steeds groter aantal sponsoren dat zich terugtrekt. En het dopingschandaal draagt daar niet aan bij, zodat deze laatste grote race wellicht spoedig tot de geschiedenis behoort.
Bron: NOS ©AnimalsToday.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Wat een idioterie weer. Alle vormen van misbruik, mishandeling en uitbuiting van dieren voor “vermaak” zouden uitgebannen moeten worden. Maar er zal helaas nog wel een lange weg te gaan zijn.