Elke 15 minuten wordt er een olifant gedood voor zijn slagtanden. Daarmee komen er jaarlijks zo’n 35.000 olifanten op brute wijze aan hun einde. De kans dat de olifant uitsterft binnen de komende jaren is groot. Gelukkig komt er steeds meer bewustzijn en worden er naast het aanpassen van wetten ook belangrijke wetenschappelijke uitvindingen gedaan om onze grootste zoogdieren ter wereld te beschermen.
Alarmerende cijfers olifantenpopulatie
Stropers doden jaarlijks meer olifanten dan dat er geboren worden. De populatie Aziatische olifanten is sinds 1900 gedaald van 100.000 naar een alarmerende 35.000. Ook het aantal Afrikaanse olifanten is sterk gedaald, van 10 miljoen in 1900 naar 434.000.
Goede initiatieven
Dit zijn natuurlijk schrikbarende cijfers! Gelukkig wordt de wereld zich steeds meer bewust van het verschrikkelijke lot van onze grootste zoogdieren en zijn verschillende landen hard bezig wet- en regelgeving aan te passen. Toch gaan deze veranderingen te langzaam. Hiermee is de kans dat zowel de Aziatische als de Afrikaanse olifant uitsterft binnen de komende jaren nog steeds erg reëel. Naast het aanpassen van wet- en regelgeving zijn er verschillende initiatieven ontstaan van mensen en bedrijven die zich in willen zetten om deze prachtige dieren te beschermen en stropers en illegale handelaren op te sporen. Een van de meest bekende initiatieven is waarschijnlijk de inzet van drones. Door het inzetten van drones kunnen stropers makkelijker worden opgespoord en gearresteerd.
Belangrijke wetenschappelijke uitvindingen
Maar ook wetenschappers helpen mee in de strijd tegen stropers. Zo ontwikkelden zij een nieuwe techniek om vingerafdrukken op ivoor zichtbaar te maken. Hiermee kunnen personen worden geïdentificeerd, die een stuk ivoor tot wel vier weken eerder vast hebben gehad.
Tegengaan illegale ivoorhandel in Thailand met scanner
Wetenschappers in Thailand hebben afgelopen jaar een andere belangrijke uitvinding gedaan waarmee het tegengaan van de illegale ivoorhandel in het land met grote stappen vooruit zal gaan. In Thailand is het illegaal om te handelen in ivoor van Aziatische olifanten. Daarentegen is het wel legaal om ivoor te kopen en te verkopen van olifanten die in gevangenschap worden gehouden. Hierdoor is het makkelijk voor handelaars om de wet te omzeilen. Het registreren van legaal ivoor is bij de wet verplicht, maar voor de politie en andere instellingen is het ontzettend lastig om ter plekke te bepalen of een stuk ivoor legaal. Maar daar komt snel verandering in: Thaise wetenschappers hebben een nieuwe scanner ontwikkeld waarmee kan worden getest of een stuk ivoor afkomstig is van een Aziatische olifant, en dus mogelijk legaal is, of afkomstig van een Afrikaanse olifant, en dus sowieso illegaal. Door het scannen van 10 verschillende aardmineralen, kan de geografische herkomst van het stuk ivoor worden achterhaald. Deze scanner kan ter plekke worden gebruikt en hiermee kunnen eventuele illegale handelaren gelijk sancties worden opgelegd.
Bronnen: The Mirror, National Geographic ©PiepVandaag.nl Nadine van Wissen
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?