Op 14 juni 2016 heeft Nederland het VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap geratificeerd. Een maand later, op 14 juli, zal het Verdrag daadwerkelijk in werking treden en zal het College voor de Rechten van de Mens toezicht houden op de implementatie en de naleving van het Verdrag.

Hulphond
Hulphonden mogen niet meer worden geweigerd in openbare ruimten | Foto: kenjonbro via photopin cc

Nu vraag je je misschien af wat doet een bericht over dit Verdrag op Piepvandaag.nl. Dankzij dit Verdrag mogen hulphonden vanaf volgende maand niet meer worden geweigerd in openbare ruimten. Straks moeten openbare ruimten zoals hotels, restaurants, scholen en winkels toegankelijk worden gemaakt voor personen met een handicap. Personen die worden geassisteerd door een hulphond mogen dan ook niet meer worden geweigerd in deze ruimten. Nu gebeurt dat vaak nog wel. Zo zijn horecagelegenheden bang dat zij met het toelaten van de honden de hygiëneregels overtreden. Straks zijn de honden bij hun overal welkom behalve in de ruimten waar eten en drinken wordt bereid.

Het weigeren van een hulphond valt onder strafbare discriminatie. Van geval tot geval zal de rechter volgende maand beoordelen of het weigeren van een hulphond onder delictsomschrijving uit artikel 429 quater lid 2 uit het Wetboek van Strafrecht valt. In dit artikel is discriminatie wegens handicap strafbaar gesteld. Staatssecretaris Van Rijn van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft in een brief aan de Tweede Kamer wel laten weten dat een veroordeling op grond van het Wetboek van Strafrecht het sluitstuk van de handhaving is. Daarmee bedoelt hij dat er eerst andere vormen van handhaving worden ingezet alvorens een weigeraar op grond van het strafrecht wordt aangeklaagd en (mogelijk) veroordeeld.

Helma Verhoeven uit Cuijk laat tegenover Omroep Brabant weten dat zij dolgelukkig is met de inwerkingtreding van het Verdrag. Wegens zware epilepsieaanvallen is zij afhankelijk van haar hond Banjos.

Na de inwerkingtreding van het VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap zijn honden en hun baasjes weer een stuk minder aan huis gekluisterd en zetten zij een stap vooruit in het kunnen leven van een zo’n normaal mogelijk leven.

Bron: Omroep Brabant ©PiepVandaag.nl Lianne Raat