Iedere vakantieganger die naar Zuid-Europa gaat weet het: er lopen vele zwerfdieren op straat en hun strijd om te overleven is zwaar. Een manier om deze dieren te helpen is zo veel mogelijk voorkomen dat de populatie honden en katten verder groeit. Op het Griekse eiland Lesbos zetten een aantal Nederlandse dierenvrienden zich voor deze dieren in met hun organisatie Refugee Dogs.
Voedselgebrek en wreedheid na het toeristenseizoen
In de zomermaanden worden de straatdieren gevoed door toeristen, maar na de vakantieperiode is dit voorbij en er is amper sprake van opvang voor de dieren. Veel zwerfdieren worden het slachtoffer van ‘ruimacties’ waarbij ze worden vergiftigd of afgeschoten.
Geboortebeperking
Doordat de overheid geen diervriendelijke maatregelen neemt om de populatie te beperken, planten de dieren zich voort. Stichting Refugee Dogs zet zich in voor de vele zwerfdieren en gaat deze maand tientallen honden laten steriliseren en castreren op Lesbos, met lokale dierenartsen.
Het idee om een stichting op te richten is dit voorjaar geboren. Johanneke Hagenbeek vertrok in april naar Griekenland, toen ze een oproep van een vriendin op facebook zag:
“Mijn vriendin zat op Lesbos om de mensen op de vlucht te helpen. Daar aangekomen ben ik gaan helpen waar nodig, maar ook vooral haar gaan helpen met de 15 pups en 5 volwassen honden die ze had opgevangen in haar huis. Geloof me, 4 pups is schattig, maar 15 pups is echt keihard werken. Maar we zijn ervoor gegaan, hebben ze laten opgroeien, en alle hondjes zijn nu in Nederland bij lieve baasjes. Ondanks dat dat heel dankbaar werk is, is dit niet de oplossing. Het zwerfdierenprobleem moet onder controle worden gehouden door middel van castratie/sterilisatieprojecten. Het gebeurt al wel, maar nog niet regelmatig genoeg.”
Medische kosten
“11 augustus vertrekken we weer. We hebben een goede deal gesloten met een lokale dierenarts dus we gaan ervoor. 40 teefjes steriliseren scheelt 320 pups per jaar, vele pups die niet geboren worden en dus niet gedumpt, vergiftigd of overreden worden… We missen alleen echt nog sponsoren. Daarom hebben we een Dream or Donate pagina opgezet om fondsen te werven, zodat we onze plannen waar kunnen maken.”
Voedsel en toezicht
Na de ingreep worden de meeste dieren weer vrijgelaten:
“Heel veel honden zijn inmiddels gewend aan hun vrijheid, en als ze door bepaalde mensen of organisaties gevoerd worden op vaste plekken, kunnen ze een prima leven hebben en hoeven ze niet verder geholpen te worden of naar een ander land te worden overgebracht. Ze hebben een vrij leven waar ze van genieten, dus niet iedere straathond is zielig! Wij laten wel aan hun verzorgers weten dat ze bij ons terecht kunnen voor eventuele medische zorg.”
Structurele hulp
Dit is het begin van een missie om de dieren op Lesbos te helpen. Op de lange termijn wil Refugee Dogs een opvang beginnen. Op die manier zijn ze van plan pups en kittens gezond te laten opgroeien tot ze naar een gezin kunnen in Nederland, België, Duitsland of lokaal worden geplaatst. Ook regelmatig sterilisatie- en castratieweken houden om de hoeveelheid zwerfdieren te minimaliseren staan op het programma. Johanneke:
“In Griekenland willen we ons naast de sterilisatie/castratieweken ook richten op het bevrijden van kettinghonden, het rehabiliteren van getraumatiseerde honden, en educatie voor de bevolking over hoe om te gaan met zwerfhonden.”
“We hebben constructieve plannen voor de toekomst en door het goede werk dat al gedaan is, is er inmiddels ook een opvang bijgekomen die de hondjes die te jong zijn of te ziek verzorgt en eventueel laat adopteren. We horen nog bijna dagelijks van alle lieve baasjes en ontvangen foto’s van de pups in hun nieuwe omgeving en dit is echt hartverwarmend.”
Bron Refugee Dogs-Greece ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde