Rond de kerncentrale van Tsjernobyl in Oekraïne leven honderden straathonden en -katten. Het zijn de nakomelingen van dieren die na de kernramp in april 1986 werden achtergelaten tijdens de evacuatie van de nabijgelegen arbeidersstad Pripyat. De Sovjetautoriteiten probeerden de achtergelaten honden te doden, maar de populatie groeide en er kwamen steeds meer dieren bij. Jennifer en Andrii van Green Futures zorgen voor de zwerfhonden, maar kunnen door de oorlog amper nog aan diervoer komen. Samen met House of Animals is een oplossing bedacht.
Een groot radioactief besmet gebied van circa 2.600 km2 rond Tsjernobyl en Pripyat is afgesloten voor burgers. Alleen wanneer je officieel toestemming hebt is de radioactieve ‘exclusion zone‘ te betreden, zoals tot het uitbreken van de oorlog veel toeristen deden.
Sinds 2018 zorgen Jennifer en Andrii van Green Futures voor de zwerfdieren in het besmette gebied. Maar door de oorlog is voer voor de honden van Tsjernobyl bijna niet verkrijgbaar. En toen er in februari gevechten losbarstten rond de kerncentrale werd hun werkterrein naast radioactief ook een gevaarlijk oorlogsgebied.
Sinds een paar weken is geprobeerd een manier te vinden om de dieren rond Tsjernobyl toch regelmatig van voedsel te voorzien en deze week is dat gelukt. Jennifer en Andrii brengen eten naar het 2e checkpoint (de afgesloten zone bij kernreactor 4) en hebben daar medewerkers van de kerncentrale gevonden die het voer uitdelen aan dieren in het omliggende gebied. Voor het eerst heeft Andrii ook toestemming gekregen om het terrein van de kerncentrale te betreden en heeft daar zogeheten ‘voederpijpen’ mogen installeren. Dit zijn regenpijpen die met brokjes worden gevuld, met een opening aan de onderkant die het voer alleen doorlaat zodra er wordt gegeten. Op deze manier kan een flinke voorraad achtergelaten worden en komt ieder dier aan bod.
De honden rond de kerncentrale zijn wat tammer dan de dieren elders in de exclusion zone, maar ze concurreren allemaal met elkaar om het eten. Sommige honden zijn schuw en komen niet graag in de buurt van mensen of andere honden. Dankzij dit systeem van voederpijpen kunnen ook de meer timide honden eten, zodra de alfa-honden hun buik vol hebben. Ook de katten schijnen het voersysteem gevonden te hebben.
Er restte nog wel een logistiek probleem, want Jennifer en Andrii hebben zelf geen mogelijkheid om eten te kopen, noch de ruimte om het op te slaan. Er werd iemand gevonden die elke donderdag van hoofdstad Kiev richting Tsjernobyl rijdt. Bij Kiev ligt de inmiddels bekende shelter Sirius, die op dit moment dankzij structurele financiële steun van House of Animals zelf eten kan kopen. Zij hebben ook een eigen opslagplaats in Kiev met voorraad. Een telefoontje en alles viel op z’n plek, meldt het crisisteam van House of Animals:
“Een telefoontje naar Sirius was voldoende om het te regelen. Afgelopen donderdag is 500 kilo voer bij Sirius opgehaald en vrijdag werd het verdeeld aan honderden honden van Tsjernobyl. De dieren in Sirius eten er geen brok minder om, we vullen dat natuurlijk gewoon weer aan.”
Dankzij een almaar groeiend bedrag van 506.000 euro aan donaties voor de noodactie van House of Animals kunnen ook deze dieren de komende maanden eten. Zolang het nodig is blijft House of Animals – waar mogelijk – tienduizenden dieren in Oekraïne voeren. Blijf deze dieren alsjeblieft steunen. Voor 5 euro geef je een hond of kat een week te eten.
.
- Red de dieren in Oekraïne
- Volg de acties van House of Animals via Facebook , Instagram en YouTube
.
©AnimalsToday.nl