Crystel is een Afrikaanse zwartvoetkat. Ze is in februari dit jaar geboren in het ‘Audubon Center for Research of Endangered Species’ (ACRES), in New Orleans.
Haar geboorte is zeer bijzonder in vergelijking met het handjevol andere zwartvoetkatten dat recent het levenslicht zag in de VS. Crystel is namelijk geboren door in-vitrofertilisatie. Met andere woorden, ze is ontstaan uit een embryo die bevrucht is in een laboratoriumschaal, vervolgens werd ingevroren en daarna is geïmplanteerd in de baarmoeder van een huiskat.
Voor de eerste keer in de geschiedenis is met succes gebruik gemaakt van een gewone huiskat als surrogaatmoeder voor een kleine Afrikaanse zwartvoetkitten. Drie maanden na de implantatie werd Crystal op natuurlijke wijze geboren. De moeder, Amelie, maakt het goed.
Zwartvoetkatten zijn een bedreigde diersoort, naar schatting lopen er slecht nog 10.000 in het wild rond in het zuiden van Afrika. Ze zijn de kleinste katachtigen van Afrika en ook een van de kleinsten ter wereld. De volwassen grootte is kleiner dan die van een huiskat.
Earle Pope is de interim directeur van ACRES in New Orleans. Hij verklaarde dat de kleine Crystel het bewijs is dat embryo’s van zwartvoetkatten met succes kunnen worden geïmplanteerd in huiskatten. Zo kan men de aantallen van deze soort bevorderen en verder uitsterven voorkomen.
Natuurlijk kun je je afvragen of dit nu een wenselijke manier is om deze dieren van uitsterven te behoeden, ethisch gezien valt er het nodige te betwisten.
Bekijk hieronder een video van Crystel:
Bronnen: Examiner en Treehugger ©PiepVandaag.nl Isabelle Oostendorp
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Wat ook betwist dient te worden mijns inziens is de steriele én onveilige omgeving , geen snorrende moeder te vinden… is ze met mama een interessant laboratorium object , een `doorbraak`op pootjes of mag ze ook lekker kitten zijn??