Onder het mom van ‘cultuur’, ’traditie’ of ‘educatie’ worden in Nederland tal van evenementen met dieren georganiseerd. Vooral diersoorten van de positieflijst worden verhuurd en ingezet bij feestjes. Het is goed dat er een lijst is met zoogdieren die geschikt zijn als huisdier, maar het kan niet de bedoeling zijn dat ze daarmee ook op grote schaal door de evenementensector worden geëxploiteerd. Dit komt niet ten goede aan de dieren; het dient enkel het vertier van de mens.
In december (pdf) vorig jaar raakte de Tweede Kamer wat in verwarring: waarom de kameel wel en de dromedaris niet op de nieuwe positieflijst (zoogdieren die als huisdier mogen worden gehouden) zou moeten komen. De nieuwe positieflijst, tegenwoordig de huis- en hobbydierenlijst geheten, gaat op 1 januari 2024 in. Deze lijst is opgesteld door een groep onafhankelijke experts en heeft als doel het dierenwelzijn te verbeteren en de veiligheid van mensen te beschermen.
.
Karen’s blog: Er is een positieflijst en ik hou mijn hart vast
.
In de versie van 2015 van de positieflijst stond de kameel niet vermeld, maar die lijst werd succesvol aangevochten en gold niet als strikte regel. Een kamelenhouder vreesde echter voor zijn handel en startte een petitie. De commissie die verantwoordelijk is voor de lijst zou er volgens de kamelenhouder onterecht vanuit zijn gegaan dat dromedarissen (eenbultige kamelen) niet zijn gedomesticeerd en tweebultige kamelen wel. Je kon er de historische feiten op naslaan, aldus de kamelenhouder: meer dan 3000 jaar geleden werden beide kamelensoorten gedomesticeerd en om verschillende redenen door mensen gebruikt.
De kamelenhouder vond een willig oor bij Caroline van der Plas van BBB en Thom van Campen van de VVD. Zij dienden een motie in en de kamelenhouder kreeg zijn zin: dromedaris en kameel worden als gelijk beoordeeld en de kameel staat op de nieuwe lijst.
Hoe gaat dat in de praktijk, een kameel of dromedaris als huis- of hobbydier? Onder het mom van ‘cultuur’, ’traditie’ of ‘educatie’ worden in Nederland tal van evenementen met dieren georganiseerd. Vooral met diersoorten van de positieflijst: ze worden verhuurd en ingezet bij feestjes. Vooral de term ‘educatief’ is vaak een wassen neus: een manier om via een leugen toch toestemming (ontheffing) te krijgen om ze kunstjes te laten doen, ze in een kerststal neer te zetten en dergelijke. Er bestaat zelfs een ‘educatieve dierenuitleen’ voor scholen, waarbij dieren met leskoffers en al worden geleverd, zoals cavia’s, hamsters, konijnen en (woestijn)ratten, maar ook hagedissen, salamanders, schildpadden, slangen, kippen en insecten.
Dierenverhuur
Zomaar een stukje tekst van een van de vele dierenverhuurbedrijven:
“Wij verzorgen een heerlijke high tea, gezellig tussen allerlei dieren! Genietend van heerlijke broodjes en lekkers kunt u knuffelen met bijvoorbeeld een ezel, een alpaca, een varkentje etc. Voor de echte durfals kunt u knuffelen met onze gigantische pythonslang. Wie wil dit nu niet?! Leuk om te doen met bijvoorbeeld uw vrienden/vriendinnen, familie of personeel.”
En zo zijn er talloze ‘leuke uitjes’ met dieren. Dit artikel zou te lang worden als we alles zouden noemen, maar dat veel dieren van de positieflijst als vermaak dienen is helaas een feit, waarbij dierenwelzijn ver is te zoeken.
Dieren voor ‘extra lol’ bij evenementen
Een ander dierenverhuurbedrijf schrijft:
“Een lama huren is ideaal voor evenementen, feesten en andere bijeenkomsten met een bepaald thema. Daarnaast zijn deze dieren natuurlijk een ideale blikvanger bij promotieacties en voor reclamedoeleinden. Of het nu gaat om een televisieopname of een bruiloft, bij ons is een lama huren vrijwel altijd mogelijk.”
Met name alpaca’s hebben in de afgelopen jaren sterk aan populariteit gewonnen. Dat hebben deze wollige dieren te danken aan hun knuffelbare uitstraling. Zo worden alpaca’s aangeboden om mee te wandelen of te knuffelen. Maar al zien ze er nog zo schattig en aaibaar uit, alpaca’s willen helemaal niet geaaid en geknuffeld worden, laat staan aan een leiband lopen met gillende kinderen en volwassenen.
En wat te denken van ringsteken vanaf een kameel – ook voor kinderen (!) – het kan en mag allemaal. Een kamelenrace voor je vrijgezellenfeest behoort ook tot de mogelijkheden. Andere dieren die te huur worden aangeboden zijn onder meer duiven, struisvogels, wallaby’s en kangoeroes:
“Haal Australië in huis met een gehuurde kangoeroe!”
En dan zijn er nog de boerderijdieren die je kunt huren: kippen, konijnen, schapen en geiten, vooral om te worden geknuffeld door bejaarden en demente ouderen. Of kuikentjes rond Pasen.
.
.
Onbegrijpelijkerwijs zijn er ook bedrijven die pinguïns verhuren voor een evenement. Of wil je liever een circusacts met krokodillen, slangen en vogelspinnen? In Nederland is dat mogelijk! Hoe kan dat na het verbod op wilde dieren in het circus? Ook voor 2024 staan pinguïns niet op de positieflijst, want vogels zijn nog niet aan de beurt. Zonder regulering lijkt het alsof dieren aan de goden zijn overgeleverd.
Wet dieren
Er zou aan de positieflijst een voorwaarde of wet gekoppeld moeten zijn dat de daarin genoemde dieren niet verhuurd mogen worden. Want staat niet in de Wet dieren dat de intrinsieke waarde van het dier centraal staat? Dit betekent dat dieren een eigen waarde hebben – en dat is niet de waarde in euro’s. Dierenwelzijn gaat over de kwaliteit van het leven van dieren. Hoe valt dat uit te leggen in gevallen van dierenverhuur, waarbij ze ter vermaak dienen op festivals, evenementen, vrijgezellenfeestjes en meer?
‘Levende’ kerststal, mobiele kinderboerderij of rendieren te huur
Wie kent niet de treurige krappe ‘kerststallen’ waarin een kameel, een geit en een ezel droevig voor zich uit staan te kijken? Vaak ook wordt daar een zogenaamde aaibare alpaca of lama aan toegevoegd. Een groepje ganzen erbij? Hoppa. Helaas denken veel mensen dat de dieren dit ook ‘leuk’ vinden. Nee! Het gaat hier om geromantiseerd dierenleed! Het druist ernstig in tegen hun natuurlijke gedrag. Een kerstman huren compleet met arrenslee met twee echte rendieren ervoor? Het kost een paar centen, maar dan heb je ook wat.
.
.
Mobiele kinderboerderijen zijn ook in trek bij kinderevenementen. Peuters en kleuters kunnen naar lieve lust achter de dieren aan hollen, ze proberen te pakken ‘om te aaien’. Een verhuurder:
“Iedere week gaan wij met onze boerderijdieren door heel het land om onze dieren aan de mensen te tonen. De mobiele kinderboerderij is iedere keer weer een drukbezochte attractie, waarbij wij ernaar streven om zo veel mogelijk mensen met de dieren van de kinderboerderij in contact te laten komen. De mobiele kinderboerderij bestaat uit veel verschillende dieren met een hoog knuffelgehalte: ezels, Afrikaanse boergeiten, cavia’s, konijnen, kippen en zelfs een kameel. Zo maar een willekeurige greep uit onze dierengroep.”
En wat te denken van een ganzenfanfare? Met tromgeroffel, gefluit en gegak trekken zij door de straten van dorp tot stad: De ganzenfanfare. Deze unieke en verbijsterende combinatie van mens, muziek en gans brengt groot en klein in verrukking als ze als echte fanfare voorbijmarcheren. Maar voor de ganzen betekent dit niets dan angst en stress! Dan zijn er nog de mobiele minipaarden:
“In het bijgeleverde Far West decor met daaromheen een erfje lopen de magische, lieftallige miniatuurpaardjes. Iedereen mag tussen de dieren lopen en ze aaien. De kinderen vinden dit geweldig leuk!”
Tradities met dieren
In oostelijke delen van het land is zwientie tikken nog steeds ‘volkstraditie’. Het spel: een grote kuil met modder, veel hooi, veren en andere troep waarin een onbeperkt aantal deelnemers geblinddoekt rondkruipt. Vervolgens wordt een varken in de kuil losgelaten en het is aan de deelnemers om als eerste het varken te tikken; wie dit als eerste doet mag zich winnaar noemen. De mensen hebben plezier, het varken uitsluitend stress.
.
Aangifte mishandeling haan door Kallemooicommissie en eigenaar
.
Sollen met dode dieren behoort ook tot traditioneel volksvermaak, zoals het ganstrekken, een wreed, respectloos ‘spel’, waarbij een speciaal daarvoor gedode gans wordt onthoofd. Dit zogenaamde volksvermaak getuigde van een respectloze kijk op dieren, onder het mom van traditie. Het is echter inmiddels verboden dat dieren worden gedood ter wille van een volksfestijn. Ook staat in de Wet dieren dat als je met dieren fokt, ze verkoopt of verhandelt als huisdieren, je je aan regels moet houden. Nu nog een verbod op het gebruiken van dieren bij evenementen. Om stress en andere aantasting van dierenwelzijn te voorkomen.
.
#GNvdD: De aanhouder wint, het dode ganstrekken in Grevenbicht is voorbij!
De positieflijst voor vogels, reptielen, vissen en amfibieën
Momenteel is er nog geen huis- en hobbydierenlijst voor vogels, reptielen, vissen en amfibieën, maar naar verwachting zullen ook hier lijsten voor volgen. Hopelijk gebeurt dat snel, want willen we écht roofvogels als uilen en reptielen op een evenement hun kunstjes zien vertonen? Of is er tegen die tijd ook weer een lobby die deze dieren alsnog op de lijst weet te manoeuvreren?
Bronnen:
- Animal Verhuur
- Attractiepret
- Bekende artiest boeken
- Circus Boltini
- Huren.nl
- JBProductions
- Kinderboerderij Donkeypronkie
- De Mettemaat
- RVO
- Wikipedia
- Lees ook op AnimalsToday:
.
©AnimalsToday.nl