Huisdieren en vuurwerk zijn over het algemeen geen goede combinatie. De onverwachte harde knallen kunnen de dieren goed laten schrikken. Reacties variëren van een schrikreactie tot regelrechte paniek. Neem daarom voldoende maatregelen om uw huisdier de jaarwisseling zo goed mogelijk door te laten komen.
* Geef uw huisdier geen kalmerings- of slaapmiddelen. Vroeger werd dit veel gedaan, omdat men dacht dat de dieren daar rustiger van werden. Volgens huisarts Piet Hellemans versterken de verdovende middelen de zintuigen en verslappen ze de spieren.
“Hierdoor hoort en ruikt uw dier alles nog steeds en soms zelfs beter, maar heeft hij of zij niet meer de kracht om een schuilplaats op te zoeken. Dit kan er voor een eigenaar prettig uitzien, uw dier ligt er immers lekker rustig bij maar is van binnen in paniek en kan dit niet uiten of ervoor weg proberen te kruipen.”
* Blijf thuis en steek zelf geen vuurwerk af. Het is van belang rustig te blijven, zodat de hond of kat steun heeft aan de baas.
* Het is van belang om eventueel angstgedrag van uw huisdier niet te belonen door uw dier te “troosten”. Hiermee bevestigt u dat uw dier reden heeft om angst te vertonen en voedt u de angstrespons. Afleiden kan wel, met bijvoorbeeld een speeltje.
* Schreeuw niet tegen uw huisdier en verbiedt uw hond niet om te blaffen. Dit gedrag van de “leider” zal het angstgedrag van uw hond alleen maar aanwakkeren.
* Laat uw hond op zijn vertrouwde plaats liggen, zodat hij zich zo comfortabel mogelijk voelt.
* Het is het beste om uw kat binnen te houden op Oudejaarsdag. Omdat vuurwerk vanaf 10:00 uur ’s morgens afgestoken mag worden, kunnen de knallen de hele dag doorgaan. Uw kat kan hiervan schrikken en in paniek wegrennen. Zorg er wel voor dat uw kat zijn behoefte kan doen op een kattenbak.
* Heeft u een kattenluik? Sluit deze dan af op Oudejaarsdag.
* Wanneer u uw hond uitlaat, laat hem dan niet loslopen, maar hou hem aan de lijn. Wanneer uw hond schrikt van een vuurwerkknal, kan hij niet wegrennen.
* Laat de lichten in uw huis aan en doe de ramen en de gordijnen dicht. Op deze manier hoort uw huisdier de knallen minder en zal het minder snel schrikken van lichtflitsen.
* U kunt de radio of televisie aanzetten, om zo het geluid van buiten te maskeren.
* Geef uw kat de gelegenheid om weg te kunnen kruipen, bijvoorbeeld op de slaapkamer, waar ze onder bed kunnen kruipen. Ook de kelder kan een goede plaats zijn.
* Heeft u een vogel in een kooi? Leg dan een doek of handdoek over de kooi. Vogels gaan dan meestal slapen of houden zich rustig in het donker.
* Heeft u een hond die juist gek is op vuurwerk? Zorg er dan ook juist voor dat deze hond binnen blijft en niet kan ontsnappen. Het is enorm gevaarlijk wanneer uw hond achter het vuurwerk aan wil rennen.
De redactie van PiepVandaag.nl wenst u een hele fijne jaarwisseling toe. En een heel gelukkig en diervriendelijk 2014.
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Mijn 2 honden hou ik aan de lijn. De ene hond wil achter ieder weggeworpen rotje aangaan om het te apporteren en de andere hond wil er in paniek vandoor gaan.
De hond die in paniek raakt, raak ik niet aan tijdens het echte “geknal”. Ik wil slecht gedrag niet belonen door een geruststellende knuffel.
Mijn kat hou ik binnen. Dit tot ongehoord gekrijs.
Kalmerende middelen heb ik nog nooit gebruikt en ieder jaar komen mijn dieren de jaarwisseling tegen heug en meug door. Dat wil NIET zeggen dat ik niet de petitie ANTI vuurwerk en de website vuurwerkoverlast niet heb bezocht.
Door mijn dieren haat ik het vuurwerk en nog meer de (vooral jongeren) die het leuk vinden dit naar huisdieren te gooien.