De politie in Papua Nieuw Guinea werkt als particulier beveiligingsbedrijf voor een groot Maleisisch concern dat bekend staat om corruptie, schending van mensenrechten en veronachtzaming van het milieu. De politie probeert in het district Pomio op het eiland East New Britain een opstand van traditionele landeigenaren te breken tegen de illegale houtkap en landonteigening door een van de onderaannemers van de houtgigant Rimbunan Hijau.
De politie was afgelopen jaar ook betrokken bij dergelijke missies, maar werd teruggetrokken door politiecommissaris Tom Kulunga, nadat er veel ophef ontstond over de mishandeling en corruptie door agenten. De politiemacht maakt zich onder meer schuldig aan het opsluiten van mensen in zeecontainers, mensen meerdere uren in de volle zon te laten zitten en mishandeling met stokken en riemen. Ook dwingen ze mensen concessies te tekenen en land af te staan aan Rimbunan Hijau.
Rimbunan Hijau betaalt de politie en zorgt voor logistiek, middelen en accommodatie in de soms afgelegen berggebieden. Het concern probeert rechten te bemachtigen voor houtkap en oliepalmplantages ten koste van de lokale bevolking en natuur. In een interview met ABC verdedigt assistent politiecommissaris Anton Billy de betrokkenheid van de politie uit financiële gronden:
“We don’t have any funds to get these people there and pay them allowance and all this stuff. That is normal.”
Rimbunan Hijau is het grootste houtkapbedrijf in Papua Nieuw Guinea, waar ongeveer zeventig procent van de houtkap illegaal gebeurt. Daarnaast zit het concern in andere takken van sport als biotechnologie, olie, media en toerisme. Het Maleisische concern opereert tevens in andere landen als Rusland, Canada, Nieuw Zeeland en Indonesië. Het bedrijf heeft een geschatte jaarlijkse omzet van een miljard dollar.
De houtgigant ontkent enige betrokkenheid en zei vorig jaar een onderzoek naar de relatie tussen politie en Rimbunan Hijau vol vertrouwen tegemoet te zien.
“The majority of the land owners support the palm oil projects. The recent attempts by this few disgruntled land owners with assistance from NGOs, whom do not support any form of development to derail and stop this very important project, was refused by the National Court recently. The royal constabulary (of PNG) is very independent and high integrity institution of the state of Papua New Guinea and we welcome the comments of acting police commissioner Tom Kulunga,”
In het district Pomio is inmiddels 44.000 hectare bos geleased aan Rimbunan Hijau voor een periode van 99 jaar. Volgens één van de opstandelingen, Paul Pavol zijn de leases toegekend zonder toestemming van de eigenaren. Hoewel 97 procent van het land in eigendom is van lokale gemeenschappen heeft de overheid in het verleden een speciaal programma opgezet waardoor corporaties land kunnen leasen. Inmiddels is 5.2 miljoen hectare van Paupa Nieuw Guinea in handen van buitenlandse investeerders en is een kwart van het regenwoud daar verdwenen.
Afgelopen jaar heeft de overheid het afgeven van nieuwe leases stopgezet in verband met een onderzoek naar afpersing en illegale praktijken van deze investeerders.
“The people facilitating the paperwork falsely wrote other peoples names and used false signatures. Some of these have already been proved false by the Commission of Inquiry (COI) in Kokopo”, zegt een anonieme bron tegen Mongabay. Ook zijn er getuigenissen dat mensen met een geweer in de rug gedwongen werden contracten te ondertekenen.
Papua Nieuw Guinea behoort tot de corruptere landen in de wereld en is het meest corrupt in het Pacifische gebied. Het politieke systeem is nauw verwoven met het zakelijke verkeer en politici verkrijgen hun macht op basis van hun capaciteiten om rijkdom te vergaren. Daarmee is het land een eenvoudige prooi voor grote multinationals.
Het is ook één van landen met de meest verschillende culturen en talen, die tot voor kort vanwege de vele, kleine en afgelegen berggemeenschappen nauwelijks van elkaars bestaan op de hoogte waren. Er zijn ongeveer 800 talen in kaart gebracht.
Naast het tropisch hout zoekt Rimbunan Hijau vooral ruimte voor oliepalmplantages. Palmolie zit in een enorm assortiment aan dagelijkse producten, volgens het WNF mogelijk in de helft van alle verpakte producten in de supermarkt. Ook is het een belangrijke grondstof voor biobrandstof. De palmolie is een zeer winstgevend product met een hogere opbrengst dan de meeste andere plantaardige oliën.
Volgens Fairfood.org is Papua Nieuw Guinea het vierde grootste exporterende land, na Nederland.
Lees hier het rapport ‘The Untouchables’ van Greenpeace over Rimbunan Hijau.
Hieronder een uitzending van Dateline die in juli 2005 al aandacht besteedde aan de praktijken van Rimbunan Hijau.
Video niet langer beschikbaar
Bron ©PiepVandaag Barry Wijnandts
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
En ook over de grens in West Papua gebeurt hetzelfde: http://www.guardian.co.uk/global-development/poverty-matters/2012/may/17/beleaguered-west-papuans-palm-oil-boom?CMP=twt_gu