Amsterdam – Slachtoffers van broodfokhandel kunnen daarvan melding doen bij House of Animals. De dierenwelzijnsorganisatie is het zat dat de handel in zieke dieren uit Oost-Europese puppyfabrieken floreert door gebrek aan handhaving. “Uniek aan ons meldpunt is dat wij een nog completer beeld krijgen van de hondenhandel en daarbij met een handhavingsverzoek controles kunnen afdwingen bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA)”, vertelt Karen Soeters, oprichter van House of Animals. “Alleen melding maken heeft geen enkele zin, zo blijkt.”
Soeters legt uit waarom mensen terughoudend kunnen zijn om de misstanden aan het licht te brengen:
“Met de schrijnende ervaringen van gedupeerden wordt veel te weinig gedaan. En wie toch de energie opbrengt om zijn verhaal te delen met de autoriteiten, of in een review op Google, loopt het risico bedreigd te worden. Door angst te zaaien slagen de handelaren er vaak in aangifte tegen te houden. En intussen tiert de illegale handel welig.”
Bij House of Animals komen wekelijks verhalen binnen van baasjes die een zieke pup kochten. Het diertje is geboren in een Oost-Europese puppyfabriek, waar teefjes onder erbarmelijke omstandigheden leven in betonnen hokken en constant nestjes moeten werpen. De puppy’s worden te jong weggehaald bij de moeder, zijn vaak ondervoed en onvolledig gevaccineerd. Hierdoor ontstaat een risico op gevaarlijke ziektes en overlijden. Ook heeft de pup vaak last van trauma’s en veroorzaakt het gebrek aan socialisatie ernstige gedragsproblemen.
Met het meldpunt hoopt House of Animals een flinke stap te zetten. Soeters:
“De Nederlandse en Europese wetgeving is helder over de vereisten waaraan fokkers en handelaren moeten voldoen. Het probleem is dat er nauwelijks gehandhaafd wordt door controlerende instanties als de NVWA. Maar wij weten hoe de hazen lopen. Elke melding wordt, indien mogelijk, door ons vertaald naar een handhavingsverzoek, waarmee wij actie door de NVWA afdwingen.”
Recent zijn op basis van onderzoek door House of Animals twee hondenhandelaren gedwongen te stoppen. Ook werd er aangifte gedaan wegens dierenmishandeling en valsheid in geschrifte tegen zes dierenartsen in Hongarije, die betrokken waren bij malafide hondenhandel naar Nederland. Inmiddels zijn twee dierenartsen op non-actief gesteld en wordt de kwestie behandeld in het Europese Parlement en de Tweede Kamer.
Een speler van belang is Marktplaats. Het platform weigert advertenties van foute handelaren te blokkeren. Soeters:
“Handel in dieren op advertentiesites moet stoppen. Broodfokkers hebben soms wel dertig accounts die ze telkens vernieuwen. Zo doen ze zich voor als iemand met één leuk nestje. In werkelijkheid beheren ze een schuur met honderden puppy’s. Wie het waagt om een negatieve recensie te schrijven loopt het risico bedreigd en geïntimideerd te worden. Het systeem van reviews op Marktplaats faalt.”
Toch is er ook een belangrijke rol weggelegd voor de kopers van de puppy’s, vindt Soeters:
“Aanbieders van zieke puppy’s overtreden willens en wetens de wet. Maar ook kopers dragen verantwoordelijkheid. De vraag naar broodfokhondjes creëert aanbod. Met voorlichting creëren wij bewustzijn. Men denkt nog te vaak dat het wel meevalt. En gaat het mis, dan schaamt men zich. Onze boodschap is: deel je verhaal (anoniem) op ons meldpunt en help mee het mensen- en dierenleed te stoppen!”
Meldingen van malafide hondenhandel zijn vanaf morgen welkom op meldpuntbroodfok.nl
Persbericht Meldpunt Broodfok
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?