Het houden van naaktkatten en katten met gevouwen oren wordt wettelijk verboden. Het verbod gaat in vanaf 1 januari 2026. Het kabinet is van mening dat deze dieren teveel lijden door hun gemanipuleerde uiterlijke kenmerken.
Het bezit van katten met gevouwen oren zoals de Scottish fold of naaktkatten zoals de sphynx, wordt verboden. Eigenaren die deze katten al bezitten voor het ingaan van de wet, mogen de dieren gewoon houden. Wel moeten ze hun kat laten chippen om te bewijzen dat die het dier al eerder had. Ook mogen de dieren niet meer meedoen aan kattenshows. De aanschaf van een nieuwe kat zonder haar of met gevouwen oren wordt wel verboden. Er komt daarmee dus ook een verbod op het importeren en handelen in deze dieren.
Naaktkatten
Naaktkatten hebben geen beschermende vacht, hierdoor krijgen ze het snel te warm of te koud en zijn ze vaker ziek. Die vacht speelt ook een belangrijke rol in de communicatie naar andere katten (denk aan de dikke staart van een boze kat). Daarnaast hebben naaktkatten ook geen snor- en tastharen, terwijl die zijn belangrijk zijn voor de waarneming van hun directe omgeving.
Gevouwen oren
De gevouwen oren van de Scottish fold worden veroorzaakt door een erfelijke afwijking van het kraakbeen. Deze pijnlijke aandoening blijft echter niet beperkt tot de oren, maar is terug te vinden in het hele lichaam. Daardoor hebben Scottish folds vaak levenslang pijn aan hun poten, rug en staart.
Houdverbod nodig
Dier&Recht meldt op instagram blij te zijn met het houdverbod:
“Vanaf 2026 is het verbod op de naaktkat en kat met vouworen een feit. Eíndelijk! Fokken op afwijkingen omdat de mens dat mooi vindt kan echt niet 😢 Dit verbod is fantastisch nieuws voor de katten! ❤ “
©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer
Strijd mee tegen dierenleed!
Houdverbod voor naaktkatten en katten met gevouwen oren
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?