Zijn dieren goed voor ons? Diverse onderzoeken tonen aan dat onze kans op het oplopen van een dierziekte wordt verlaagd als we zijn omgeven door een verscheidenheid aan soorten. Een rijk dierenleven werkt als een poel die voorkomt dat ziektes overspringen naar de mens. Anderen zijn het hier helemaal niet mee eens en spreken tegen dat meer wezens een grotere verscheidenheid aan ziektes betekent, en een verhoogde kans dat een van die ziektes evolueert en ons infecteert.
Op de bijeenkomst van Planet Under Pressure in maart dit jaar, werden de resultaten van een nieuw wiskundig model gepresenteerd. De resultaten wijzen uit dat beide zijden gelijk hebben, afhankelijk van het type biodiversiteit in een gebied. Voor werknemers van de volksgezondheid is het dus net zo belangrijk om naar nieuwe ziektes te kijken in gebieden waar weinig dieren leven, zoals New York City, als om ziekteverwerkers te volgen op plekken met grote biodiversiteit.
Benjamin Roche genereerde het model. Hij is aangesloten bij het internationale centrum voor wiskundige en computationele modellering van complexe systemen, gevestigd in het Franse Bondy Cedex. Hij vertelt dat het model laat zien dat een diversiteit aan ziektedragers slecht nieuws betekent. Dit geldt zeker voor het West-Nijlvirus, dat is gevonden in diverse staten van de VS. Dit virus is mede succesvol omdat het overgedragen kan worden door veel muggensoorten.
Het model laat echter ook zien dat mensen kunnen profiteren als ze omgeven worden door een verscheidenheid aan dieren. Vooropgesteld dat slechts enkele dieren vatbaar zijn voor een ziekte, verlaagt een grote verscheidenheid onze kans op het tegenkomen van een besmet dier.
Het West-Nijlvirus is minder geneigd om over te steken naar de mens in gebieden met een hoge biodiversiteit aan vogels. De vogels fungeren in dit geval als reservoir, vertelt Felicia Keesing van het Bard College in Annandale-on-Hudson in New York. Ze ziet dit als bewijs dat deze biologische diversiteit het virus weg houdt van de mens en goed is voor de gezondheid.
Of deze effecten ook nog waar blijken te zijn op wereldwijde schaal wordt nog steeds fel bediscussieerd. “Het is een mooi verhaal en ik wou dat het waar was”, zegt Peter Daszak, voorzitter van de EcoHealth Alliance in New York City. In 2008 publiceerde hij en zijn collega’s een artikel in Nature, waaruit bleek dat de gebieden van de wereld waar ziekten van dieren overspringen op mensen over het algemeen veel verschillende soorten bevatten.
Er is een “teleurstellend simpele” reden waarom biodiversiteit slecht is voor de gezondheid, zegt Daszak. “Er is een grote verscheidenheid aan virussen en microben in het wild waar we nog niets van weten.” De menselijke gezondheid als argument gebruiken om ontwikkelaars en ecotoerisme uit ongerepte leefgebieden te houden, zo betoogt hij, is een nog betere manier om dierziekten tot dieren te beperken.
Bron ©PiepVandaag.nl Isabelle Oostendorp