Uit eerder onderzoek van Milieu Centraal is gebleken dat Nederlanders drie keer meer voedsel verspillen dan zij zelf denken. Per persoon wordt jaarlijks zo’n 47 kilo aan levensmiddelen weggegooid. Staatssecretaris Sharon Dijksma wil nu de houdbaarheidsdatum van producten zoals bijvoorbeeld koffie, maar ook pasta en rijst verwijderen om te voorkomen dat voedsel dat nog prima te gebruiken is bij het vuilnis terechtkomen.
Volgens Dijksma kan een groot deel van de levensmiddelen het af zonder een houdbaarheidsdatum. Alleen wanneer de volksgezondheid in het geding is een dergelijk ’te gebruiken tot’-datum nodig. Dijksma verklaarde tegen BNR:
“Er is een reeks aan producten waar helemaal geen datum op hoeft. Dat is nog veel beter en dat gaat echt om grotere bulkprodukten die in onze keukens veel gebruikt worden. Daar waar het kan moeten we gewoon van de datum af. Dat is het allerbeste voor producten die niet snel bederven, maar die bijvoorbeeld wat verlies lijden aan kleur of smaak.”
Uiteindelijk wil de Europese Commissie aan de hand van een Nederlands-Zweedse initiatiefwet kijken naar de mogelijke regelgeving.
Maar liefst een derde van al het eten dat wordt geproduceerd belandt in de vuilnisbak. Het ministerie van Economische Zaken vindt het dan ook hoog tijd voedselverspilling hoger op de agenda te plaatsen. Gisteren startte dan ook de internationale conferentie No More Food To Waste om op wereldniveau iets te gaan doen aan voedselverspilling en -verlies. Grote namen uit de levensmiddelenindustrie zoals Nestlé, Ahold en DSM werken ook mee aan de conferentie.
Recentelijk kwam het nieuws uit Frankrijk dat het voor supermarkten daar sinds kort verboden is om voedsel dat over de datum is weg te gooien. Ook dit is een initiatief dat wil bijdragen aan het stoppen van voedselverspilling.
Bron: BNR.nl ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?