Deze column schrijf ik uit naam van wandelaars, mountainbikers, fietsers, natuurgenieters, boswachters, ruiters, mensen met hulphonden en mensen met wel opgevoede, al dan niet HR, honden!
We zijn het zat, echt helemaal beu! Dat iemand zijn hond niet op wil voeden of dat doet volgens de laissez-faire methode, maar dat is hetzelfde als niet opvoeden, prima! We leven in een vrij land, dus geniet van je vrijheid, maar val ons er niet mee lastig!
En erger nog, hou eens op met de schuld te geven aan bepaalde type honden en mensen die hun hond wel gewoon opvoeden. Er lopen genoeg mensen met een hond die niet sociaal is, getraumatiseerd is, bang of onzeker is en die prima zijn opgevoed. Ze luisteren naar hun baasje, want die is de rots in de branding, zij is de veilige haven, daar kunnen ze op vertrouwen. Waar ze niet op kunnen vertrouwen zijn jullie met je onopgevoede losgeslagen projectielen die alles maar mogen doen en laten wat ze willen, want als het misgaat is het toch lekker de schuld van de Hoog Risico honden.. Voor de volledigheid, ik doel hiermee niet op de verschillen in trainingsvisies in hondenwereld. Een opgevoede hond is een opgevoede hond of het nu komt door methode A of methode B is even niet relevant. Het gaat over die groep die niet opvoedt en die het dier, tot aan een mishandeling grenzende manier, verwennen!
Afwijken van de norm in gedrag
Als mijn hond, paard of kind van mijn part, in zijn/haar gedrag voor problemen en/of onveiligheid kan zorgen is het aan mij (ouders, verzorgers etc.) om ervoor te zorgen dat anderen geen last of onveiligheid van mijn paard, hond of kind ervaren.
Dat de hond van iemand niet met andere honden kan is dus geen enkel probleem, je kunt er zelfs gewoon lekker mee door het bos of over het strand lopen. Je hoeft namelijk maar één ding te doen, je hond goed opvoeden zodat als er andere honden aan komen jij, jouw hond gewoon bij je kunt roepen. Maar ja als de volledig ge-laissez-fairde verwende stuiterbal dan gewoon lekker doordramt en bovenop jouw hond duikt, ja dan heb je nog steeds een probleem! Niet dat jij er iets aan kan doen, want je bent afhankelijk van de ander, maar die heeft nooit geleerd wat verantwoordelijkheid nemen is, die laat alles maar gewoon zo gebeuren als het gebeurt.
Zouden deze mensen enig idee hebben hoeveel ruiters er jaarlijks in het ziekenhuis belanden door de ge-laissez-fairde hondjes, of soms alleen al doodsangsten uitstaan als er weer eens een hond in de staart/enkels van hun paard hangt of er blaffend omheen rent. En o ja, als een ruiter zijn paard naar jouw verwende hond draait doet hij/zij dat niet omdat het zo leuk is om even contact te maken! Een paard is een vluchtdier en de ruiter probeert op die manier een ongecontroleerde vluchtreactie van het paard te voorkomen door het dier richting het gevaar te zetten. Is niet prettig voor het paard maar dat is simpelweg uit alle macht proberen om ongelukken te voorkomen. Maar ja, zo heb jij het niet ervaren dus is het niet zo…
Dat wij als mens een mening kunnen en mogen hebben, wil niet zeggen dat we ineens natuurwetten mogen lopen verkrachten ten behoeve van onze eigen behoefte en overtuigingen.
Een lesje hondengedrag en natuurwetten!
Kijk, ik snap ook wel dat ik tegen een enorme dwangmatige en extreme vorm van cognitieve dissonantie in aan het schrijven ben, maar goed ik doe mijn best.
Ieder dier in een groep heeft behoefte aan voedsel, water, veiligheid; als deze bronnen gewaarborgd zijn kan de groep zich voortplanten. Op het moment dat er een nieuw dier het territorium binnen wil dringen is dat per direct een bedreiging voor de bronnen van voedsel, water en veiligheid en daarmee is de voortplanting van de groep in gevaar. Binnen een groep of kudde zijn er altijd individuen die moedig genoeg zijn om te waken voor veiligheid en het beschermen van de bronnen van water en voedsel. Hoe meer water, hoe meer voedsel, hoe meer veiligheid, hoe toleranter de groep zal zijn ten opzichte van de omgeving… Het zijn echt net mensen.
Een hond kan om allerlei redenen de persoonlijkheid hebben ontwikkeld om voorop te lopen voor de bescherming van deze bronnen. Vaak hoor je dat honden die uitvallen dat doen omdat het angstige dieren zijn. Soms is dat zo, maar net zo vaak of vaker doet een hond het omdat hij bang is de beschikking over zijn belangrijkste bronnen van voedsel, water, veiligheid kwijt te raken. Dat is echt een andere vorm van bang zijn. Ik ben als persoon niet zo bang aangelegd, maar ik kan wel bang zijn dat mijn dochters iets overkomt bijvoorbeeld. En als iemand mijn vrouw, dochters of mijn dieren bedreigt, dan zal deze angst dat hun iets overkomt zich vertalen in beschermen. En dat loopt dan weer niet zo goed af voor diegene die voor die dreiging zorgde want in de, helaas nodige confrontatie, ben ik niet angstig! Ja… we zijn echt net dieren.
In de groep
In de groep zullen de kaarten op tafel gelegd moeten worden met betrekking tot de onderlinge verhoudingen. Zodra deze verhoudingen duidelijk zijn, heerst er rust in de groep. Zowel bij paarden, kippen, honden en mensen is er nu eenmaal sprake van verschillen, en het zijn juist deze verschillen die maken dat een groep efficiënt kan functioneren. Binnen de groep is een strijd om deze belangrijke bronnen, water, voedsel, veiligheid en voortplanten, soms heftig, maar in de regel met relatief weinig schade. Een paar butsen, sneeën en wondjes valt onder weinig schade. Je bent immers als individu in een groep ook afhankelijk van elkaar, bijvoorbeeld om samen de groep te beschermen bij dreiging. ( Bekijk deze link voor meer info over de Afhankelijkheidstheorie.)
Door dominantie te ontkennen denkt iedereen dat alles nu agressie is!
Dit filmpje legt uit waarom deze gevaarlijke hoogrisicohonden helemaal niet gevaarlijk waren en er een, weliswaar door mensen gemanipuleerde situatie, rangordestrijd gaande was zonder teveel schade, waarbij ook de bijtrem van de winnende partij prima werkte. De paar bloedspetters op de houten deur stellen echt niets voor. Met dank aan de mensen die dominantie bij honden ontkennen, ervaart nu bijna heel Nederland dit dus als agressie, met alle gevolgen van dien!
Buiten op straat
Honden leven in een vreemd grijs gebied, ze komen elkaar tegen, maar horen niet bij dezelfde groep. Toch zijn honden door het domesticeren enorm tolerant geworden. Het gebeurt regelmatig dat honden die elkaar maar net voor het eerst tegenkomen toch in een rangordestrijd belanden in plaats van een gevecht op leven en dood. Dat laatste zou normaal zijn. Als je als eenzame leeuw of wolf zomaar het territorium van een bestaande groep of roedel betreedt, dan is het in de natuur echt vluchten of gedood geworden. Mocht de vreemdeling overigens de strijd winnen en de ander doden dan is hij niet meer alleen maar heeft hij een nieuwe groep, de kaarten worden geschud en op tafel gelegd en er is weer rust… (Een heldere kijk op de harde realiteit in deze documentaire.)
Als je nu nog steeds denkt dat het normaal is dat jouw volledig ge-laissez-fairde stuiterbal met iedereen vriendjes moet kunnen zijn, want hij doet niks… dan hoop ik dat je nu snapt dat alleen al zijn aanwezigheid een bedreiging kan zijn voor de bronnen van voedsel, water, veiligheid en voortplanten. Hij/zij doet dus wel degelijk iets, hij/zij is er, en dat kan simpelweg genoeg zijn. Op het moment dat jouw hond in de enkels van mijn paard hangt of er luidruchtig en hyperactief omheen rent, dan is dat een bedreiging voor de veiligheid van mijn paard en zal Dasher de behoefte hebben zich te verdedigen. Dat hoeft hij overigens niet, want ik stap dan af om hem te verdedigen, dát is mijn verantwoordelijkheid.
En als je ongeremde en onopgevoede stuiterbal denkt zomaar bovenop één van mijn herplaatsers of HR honden te kunnen duiken ook dan stap ik in. Want als mijn hond zich daar tegen verdedigt, dan heeft hij het ineens gedaan en dreigt er inbeslagname enzo, dus ik verdedig hem. En dat doe ik op zo’n voorzichtig mogelijke manier richting jouw hond, want dat diertje kan er niks aan doen dat jij te lui bent om hem op te voeden, maar mijn verdediging zal wel efficiënt moeten zijn voor de bescherming van mijn hond.
Een losloop-gebied heet voortaan een VVA-gebied (vrijgesteld-van-aanlijnplicht-gebied.)
En niet een “klik de lijn maar los en loop verder whatsappend en facebookend op je smartphone door het bos” gebied. Je hond mag alleen los als je hem onvoorwaardelijk terug kunt roepen, ongeacht in welke situatie hij zicht bevindt. Dus niet meer achter schapen, paarden (ruiters) en wilde dieren aan jagen en geen andere mensen meer lastig vallen. Kun je hem niet onvoorwaardelijk terugroepen, dan ga je eerst met een goede trainer aan de slag. Dus niet zo’n laissez-fair poppetje, maar iemand die je echt kan helpen bij opvoeden en trainen. Dan zijn we van de bijtincidenten af en hoeven jullie niet meer te lobbyen voor allerlei hondenrasverboden en andere verboden en verplichtingen. Vanaf nu zijn de rollen omgedraaid, wij verplichten jullie tot het normaal opvoeden van je hond en verbieden het om ze los te laten lopen als je nog niet zover bent. Dat is pas echt sociaal beleid naar elkaar als medemens in dezelfde groep en het bevordert dierenwelzijn enorm in de praktijk in plaats van in allerlei theoretisch gezwam en plaatjes.
Opvoeden en leiderschap!
Een hond, paard en kinderen verdienen iemand die voor ze zorgt, ze de weg wijst, ze beschermt, beschikt over empathie en de juiste beslissingen neemt. Opvoeden is leuk!, maar opvoeden is niet altijd leuk en de niet leuke beslissingen (‘je mag nog niet los’ of ‘je moet naar de tandarts’) horen er ook bij en dat is verantwoordelijkheid dragen.
Dát is opvoeden, dát is Leiderschap!
Bert van Straten, oprichter en eigenaar van Pack Leader
©Animals Today
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
39 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Heel goed stuk. Zou willen dat alle hondeneigenaren dit lazen en op zichzelf van toepassing brengen zonder alleen maar naar een ander te wijzen. 👍👍
Lang geleden dat ik zo een goed artikel over honden las – mijn felicitaties (y) .
Je moet je hond zijn gang laten gaan naar andere honden toe schrijft hier iemand. Nou niet naar die van mij toe. Mijn rottweiler is nu zo vaak door zo een loslopend projectiel gebeten dat zij er niets meer van wil weten. Mijn hond loopt vast met een baas die naar de lichaamstaal van zijn hond kijkt. Mijn hond speelt met honden die zij leuk vindt en is gek op mensen en kinderen maar moet die ongeleide projectielen niet. Kortom ben het met bert voor 100% eens.
Heb een reactie gegeven op fb
Maar nu even in het kort, goed en duidelijk verhaal ben er blij mee
Heb zelf een roedel van 4 honden waarvan er één, helaas, nooit los kan maar de rest is een voorbeeld in mijn buurt
Dus kan mij goed vinden in het verhaal mvg Ingrid
Mijn god heb je een hekel aan honden ofzo wat een verhaal
Integendeel. Dan heb je het stuk niet goed geïnterpreteerd…
Mooi artikel en ik ben het er wel in grote lijnen mee eens. Onze labrador van 7 maanden loopt ook los op bepaalde stukken waar het kan. Komt er een hond aan dan eerst aan de lijn. Honden die hij goed kent en willen spelen, speelt hij mee. Ik vraag altijd eerst of de andere hond het leuk vind. Komen er fietsers langs moet hij wachten. Zijn eerste kenningsmakibg met een paard ging super mede door de 2 dames op de paarden die stopten zodat wij rustig er langs konden wandelen en hij rustig kon kijken. Waar ik mij aan erger zijn de baasjes die ze los hebben lopen en zeggen: hij doet niks hoor en dan vervolgens heb ik een grommende hond om die van mij heen drentelen. Lijn hem dan vast. Met 5 maanden konden wij hierdoor richting dierenarts omdat vanuit het niets een buldog onze pup gericht aanviel van 10 meter afstand, die liep los en onze hond was aangelijnd. Als iedereen nou eens rekening met elkaar hield en je weet dat jouw hond het niet leuk vindt of agressief kan reageren zeg het dan gewoon en lijn ze aan als je een andere hond ziet.
Wat een prima stuk. Eindelijk iemand die de eigenaren van de onopgevoede vooral kleine hondjes durft te benoemen. Chapeau
Ik ben het eens met het feit dat honden goed moeten worden opgevoed. Ik White zelf een pony waar een kwart Arabier in zit en je raad het al zij krijgt de schuld als ze weer eens uitvalt naar een hond die om haar heen loopt te rennen. Dan moet ik mijn paard maar beter opvoeden want ja hun hond doet niets verkeerd. Meestal stap ik wel af als er weer z’n raar geval op mijn en mijn pony af komt rennen. Het tegenovergestelde kan echter ook gebeuren. Ik heb ook een keer mee gemaakt dat een man en een hond aan het wandelen waren. De hond wil aanvallen maar zijn baas roept hem terug en biet zijn excuses aan. Helaas zijn er maar weinig mensen waar dit bij gebeurt.
Goed stuk. Vooral de uitleg bij het filmpje. Men weet tegenwoordig niet meer waar ze mee bezig zijn of te lui om zich met opvoeding bezig te houden. Een hond hoeft geen robot te zijn maar goed getrained voor de veiligheid Van de hond en de mens.
Beste Danielle,
Bedankt voor je reactie!
Je schrijft: “…Helaas… uw inzicht is dat een hond zich als een robot moet gaan gedragen… dat alle honden strikt moeten luisteren als er A wordt gezegd…”
Nee hoor dat is mijn inzicht helemaal niet, hoe kom je daarbij? Mijn honden leven op een behoorlijke vrije manier, een aantal liggen nu op de bank en mijn Mechelse herder is naar boven gelopen en ligt nu op ons bed. In het bos lopen ze regelmatig een flink eind vooruit en zijn ze aan het spelen en snuffelen. Maar ze blijven wel op het pad, mogen niet jagen en als ik roep Hier, dan is het ook hier. Sommige zaken zijn nu eenmaal niet onderhandelbaar. En omdat ze dat geleerd hebben, krijgen ze er die vrijheid voor terug. Is heel fijn en relaxed leven tussen ons en onze honden.
Je schrijft: “….Het volledig onder appèl staan is een niet realistisch beeld. En ja natuurlijk zullen die er zijn. Maar ik zie los er een losse vrije blije hond die niet bang is voor zijn baas…”
Wat heeft onder appel staan en bang zijn voor de baas er nu mee te maken? Je stelt dat, omdat mijn honden luisteren, dat om geen andere reden kan dan dat ze bang voor me zijn? Wat een vreemde redenering..
Je schrijft: Een paard kan ook schrikken rare sprongen maken. Bokken en mij of mijn honden raken.
Nee hoor waarom zou een paard, wat een vluchtdier is naar iemand of een hond gaan en dan gaan trappen/slaan? Daar gaat dan toch echt aan vooraf dat de mens of hond zelf naar dat paard toe is gegaan.
Je schrijft: “….Een kind hoort zijn grenzen te verleggen en proberen onder hun ouders regels uit te komen dat hoort bij het volwassen worden…”
Dat hangt toch echt sterk van de leeftijd af. Een klein kind wat richting iets kruipt wat hem/haar brand- of snijwonden op kan leveren hoeft dat van mij echt niet zelf te ontdekken, daar bescherm ik de dreumes tegen. En als ze ouder worden mogen ze inderdaad hun neus gaan stoten en daar zelfstandig van leren.
Je schrijft: “……..En honden horen met elkaar te kunnen communiceren door te ruiken door te spelen en zelfs door grommen en lichaamstaal te kunnen vertellen waar hun grens ligt.
Nee hoor dat is helemaal niet vanzelfsprekend! Er zijn genoeg honden die helemaal geen behoefte hebben aan sociaal contact met vreemde honden. Iemand mag best vinden, als mening dat honden allemaal vriendjes met elkaar moeten zijn, maar dat maakt het nog niet waar..
Je schrijft: “…….Ik lijn mijn honden aan als er een hond komt. Het zijn hele lieve speelse honden en ja kleine of bange hondjes kunnen schrikken dus vraag ik altijd aan hun baas of ze mogen spelen…”
Met alle respect dan begrijp ik je voorgaande verhaal niet zo goed, want daar gaat het nu toch juist om? Je roept je honden eerst even bij je, dan overleg je met de andere baasjes over hoe en wat en dan is er toch niks aan de hand!? Het gaat over die groep die hun honden helemaal niet opvoedt, niet aanlijnt en ze maar gewoon vrij laten rond sjeesen..
Je schrijft: “…Nogmaals een hond is geen robot. En sociaal gedrag moet kunnen met andere honden mits geoorloofd…”
Nogmaals, dat schrijf ik toch nergens? En ja sociaal gedrag moet kunnen als dat inderdaad gewenst is bij de andere hond en eigenaar!
Je schrijft: “ ….. Respect voor elkaar de natuur en voor medeweggebruikers ja natuurlijk!…”
Precies zo zou het ‘moeten’ zijn! Maar heb je enig idee hoeveel mensen er met honden rondlopen in parken, bossen en woonwijken die dat dus niet vanzelfsprekend vinden?
Je schrijft: “…Maar wederzijds begrip dat het ook wel eens anders kan lopen moet dus ook kunnen!….”
Als diegene laat zien dat hij/zij er alles aan doet om het, te hebben willen voorkomen kan er begrip zijn. Als iemand zijn hond niet opvoedt, maar er wel schade ontstaat en dan gaat lopen blèren.., tja dan heb ik wat minder begrip..
Ter volledigheid: Ik vindt het erg lief dat er mensen reageren die zich zorgen maken om mijn gemoedstoestand, maar ik kan jullie geruststellen ik ben een erg gelukkig man met een heel fijn gezin en team om me heen! ;-)
Jezus wat een verhaal. Het zit je inderdaad heel erg hoog. Het zou verstandig zijn om eens in therapie te gaan man. En….geniet van het leven.
Wat ik lees klopt zeker want ik heb ook dagelijks last met mijn hond van onopgevoede honden waar ik me groen en geel aan erg en zeker aan de eigenaars want het is net of hun het stoer vinden dat hun hond tekeer gaat tegen die van mij pfff en doet mijn hond (Boerboel) wat terug dan heeft hij het gedaan !!!!
Liever een uitgebreide onderbouwing dan een kort door de bocht verhaal. Vind het juist een heel sterk stuk. Het is namelijk een van de grootste ergernissen en oorzaken van bijtincidenten.
Helaas… uw inzicht is dat een hond zich als een robot moet gaan gedragen… dat alle honden strikt moeten luisteren als er A wordt gezegd.
Gelukkig zijn het dieren
Zijn kinderen kinderen en paarden paarden.
Het volledig onder appèl staan is een niet realistisch beeld. En ja natuurlijk zullen die er zijn. Maar ik zie los er een losse vrije blije hond die niet bang is voor zijn baas.
Een paard kan ook schrikken rare sprongen maken. Bokken en mij of mijn honden raken.
Een kind hoort zijn grenzen te verleggen en proberen onder hun ouders regels uit te komen dat hoort bij het volwassen worden.
En honden horen met elkaar te kunnen communiceren door te ruiken door te spelen en zelfs door grommen en lichaamstaal te kunnen vertellen waar hun grens ligt.
Ik lijn mijn honden aan als er een hond komt. Het zijn hele lieve speelse honden en ja kleine of bange hondjes kunnen schrikken dus vraag ik altijd aan hun baas of ze mogen spelen.
Nogmaals een hond is geen robot. En sociaal gedrag moet kunnen met andere honden mits geoorloofd.
Respect voor elkaar de natuur en voor medeweggebruikers ja natuurlijk!
Maar wederzijds begrip dat het ook wel eens anders kan lopen moet dus ook kunnen!
Er zit een groot verschil tussen een militair gedrilde hond of ongeleide projectielen.
Als je niets met je hond wil doen, maar hem wel de vrije loop geeft kan je problemen verwachten, net als bij kinderen die ook geen enkele discipline hebben, dat worden vaak zeer vervelende en ongelukkige kinderen, omdat ze altijd hun zin krijgen.
De basis van dit probleem is dat de gemiddelde mens geen idee heeft van wat een hond is. Ons zo geliefde huisdier is wel het grootste roofdier wat wij bij ons dulden. Mensen maken zich drukker of de hond wel bij de de bouvrie inrichting past dan of het ras van keuze wel bij hun levenswijze past. Voorbeeldje een jack russel is van aard geen lief klein hondje dat kan namelijk niet met oorspronkelijke fokidee dat is om dassen en vossen uit hun holen te halen. Het menselijke idee van dat is klein dus lief is zo ongeveer de grootste fout die wij kunnen maken. Verdiep je eerst in de fokgeschiedenis van het ras ban je hond voordat je er een aanschaft. Trouwens ik heb sinds 25 jaar alaskan malamutes altijd meerdere tegelijk op een enkele uitzondering na kon en kan ik ze ten allen tijde loslaten en had ik ze onder appel. De uitzondering is op een hele rare manier als er ergens geschoren schapen zijn want dan heb ik geen honden meer maar wolven in jachtmodus, geen echt probleem dan blijven ze aan de lijn.
T ergste vind ik nog, dat als ik met mijn hond in het losloopgebied loop, mountainbikers en fietsers je van de sokken rijden, vervolgens een grote bek hebben, omdat je hond daar losloopt……beetje rare wereld toch he? Op de openbare weg zijn t de wielrenners die denken dat waar zij rijden, zij t alleenrecht hebben, en iedereen moet wijken voor ze, in t losloop gebied nog wel, zijn de tweewielers t ook die de grootste ego en waffel hebben. Sorry, voor de betere onder hen, maar verder heb ik geen begrip voor ze.
Komt mij bekend voor alleen dan met een paard inplaats van een hond
Het is net of het steeds erger word met al die luie mensen die alleen maar willen knuffelen met hun hond, maar beweging en discipline bijbrengen ho maar.
Afgelopen week naar Vlieland geweest waar wij nooit last hadden van vervelende honden, nu wel.
Je hoort ze van verre aankomen, veel geroep, gefluit in handen klappen. Dan weet je al daar komt iemand aan met een hond die totaal niet luisteren, maar wel loslopen en inderdaad daar kwamen 2 ongeleide projectielen aan zetten in volle vaart op mijn hond af, dat is geen begroeten, maar vol er boven op. Ik kon ze nog wat afremmen door hard te roepen rustig aan. Er moest gelijk ruig gespeeld worden, iets waar mijn hond geen zin in had en dus stuurde ik de grootste weg, wat hij ook deed, maar de kleinere bleef achter mijn hond aanzitten tot hij kwam te vallen en op dat moment heb ik mijnj stem er hard op gezet, want ik was er van overtuigd dat deze hond ging bijten, gelukkig luisterde hij en kon ik hem weg sturen, terwijl de eigenaar rustig stond te kijken wat er gebeurde en zelf niets deed en ik zit weer met een doodsbange hond. En dit gebeurde een paar dagen later met 5 honden die vol op mijn hond afkwamen. Ik heb mijn hond onder controle omdat ik vaak met hem train, maar dat hebben anderen niet nodig, die kunnen alles goed zelf, maar daar komt nooit iets van terecht.
Beste Man,
Het probleem honden zit je wel heel erg hoog.
Misschien dat therapie voor jou wel zou helpen.
En hou je daarna bezig met echte problemen en schrijf daar dan over.
Iets wat meerwaarde geeft voor de mensheid.
Groet Bert.
Als u goed leest, zijn niet de honden het probleem maar de baasjes. Ten tweede bepaalt u ook niet wat wel en niet het echte probleem is. Aan het grootste deel van de reacties is te concluderen dat Bert hier een terecht onderwerp aankaart. Als u nou voortaan eens inhoudelijk reageert dan zou dat pas meerwaarde hebben voor de mensheid.
Mee eens. Mijn hond moet altijd aangelijnd omdat hij ald puppy gebeten is door een loslopende hond. Doordat hij zijn angst uitstraalt werd hij herhaaldelijk aangevallen. Hij heeft 5 cursussen gehad en ik heb 2x een gedragsdeskundige ingeschakeld omdat hij op een gegeven moment dat dat aanval de beste remedie was. Het ging eindelijk goed. Hij speelde met andere honden en was vrij van angst totdat 2 honden hem aanvielen. Nu loop ik altijd aangelijnd. En dan nog wordt hij aangevallen door loslopende honden. Als ik vroeger iemand tegen kwam met een aangelijnde hond, riep ik mijn honden bij me en lijnde ze ook aan. Helaas doen mensen dit niet meer.
Bert, wat fijn dat jij dit aan de kaak stelt!
Ik heb zelf een Dobermann die na 2 jaar in een kennel geleefd te hebben bij mij kwam. Doordat zij niet goed gesocialiseerd was vertoonde ze vanuit angst in het begin aggressie naar alles wat 4 poten had. Na langdurig trainen en haar meenemen in allerlei situaties heb ik dit eruit gekregen. Desniettemin blijft ze reageren op niet opgevoede hondjes die als een gek op afstand naar haar lopen te blaffen. En als ik onverhoopt op korte afstand zo’n hondje moet passeren moet ik alle zeilen bijzetten om te zorgen dat ze niet uitvalt, gelukkig gaat dit altijd goed want ik ben gewoon de baas, ze luisterd fanfastisch en voegt zich naar mijn wil. Waar ik me vervolgens enorm aan irriteer is dat ik angstige en verontwaardigde blikken van eigenaars en andere voetgangers krijg op het “zenuwachtige” gedrag van mijn hond. Maar mijn hond is niet degene die verkeerd zit!
Ter voetnoot nog even, ik ga geregeld met mijn dame mee op groepswandelingen waar we 15 tot 20 loslopende honden mee hebben en zij zich enorm sociaal gedraagt, klikt het niet met een andere hond dan gaat ze deze gewoon uit de weg.
Bedankt voor dit wijze lesje, nu maar hopen dat de personen voor wie dit bedoelt is het snappen….
In grote lijnen met je eens. Hier zijn geen losloopgebieden voor honden, hier zijn geen poepbakken…hier is niets voor honden behalve heel veel bos waar je hond ook niet los mag…maar goed. In mijn vorige woonplaats was wel een losloopgebied, lekker voor de hond…met een mooi voetpad. Prima zou je zeggen, nou…dat vonden de joggers en de fietsers ook. De 1 na de andere jogger komt je voorbij met als gevolg dat je jonge hond er achter aan rent. Vervolgens wordt je door de jogger dan uitgemaakt voor weet ik veel wat en dat je je hond aan de riem moet doen enz…
En dat ben ik wel eens zat!
Het mes snijdt wat mij betreft zeker aan 2 kanten!
Ook in een losloopgebied mag je hond geen overlast geven. Je hond mag daar normaal ook alleen maar op of langs de paden en niet tussen de bomen, dit om het wild dat daar leeft niet te verstoren. Die joggers en fietsers hebben gelijk. Een losloopgebied is nog steeds voor iedereen met 1ige verschil dat je hond daar los mag maar je hebt nog altijd wel gewoon rekening te houden met iedereen.
Ik loop met mijn honden in een losloopgebied waar GEEN fietsers mogen komen .Daar rijd ik een eindje voor .Dat staat duidelijk aangegeven .Toch word ik en mijn honden af en toe bijna van de sokken gereden door mountainbikers die daar dus Niet mogen komen .Omdat ze bocht om vliegen ben ik weleens te laat met het aanlijnen van een van de honden die er soms achter aanvliegt . DE reden waarom ik juist naar dat losloopgebied ga is juist dat daar geen ruiters fietsers e.d zouden moeten zijn . Dit roemeens ex straathondje heeft al heel veel geleerd en komt op een fluitje .Maar bijna omver gereden worden door zo’n mountainbiker blijkt met een trigger teveel . Met joggers roep ik haar terug want die zie ik van verre aankomen en dan komt ze ook .Dus ik begrijp het verhaal maar zou het ook fijn vinden als andere mensen zich aan de regels zouden houden .
Jammer.
Ongelofelijk. Totaal verstoken van elk begrip van honden & gedrag kennis.Deze figuur zorgde met zijn verkeerde invalshoek ‘ dus juist voor geprogrammeerde bijt incidenten. Deze figuur praat over honden. Bedoeld cavia’s.Deze benadering is werkelijk verbijsterend.Fou fout fout.
Ik vind het stuk goed, maar ben zeer benieuwd wat u nu zo fout vind, roepen dat het slecht is is makkelijk maar kunt u eens met voorbeelden komen en een argument waarom dit volgens u fout is?
Jeroen, deze keer volledig met je eens.
Deze keer, ik reageer praktisch nooit hier, denk dat er meerdere jeroen’s zijn die reageren.
En u bent? Kijk uit naar uw inhoudelijke aanvulling in deze.
Opgehouden met lezen.
Te veel.
Overdreven.
Oninteressant
Ben dagelijks bezig met mijn honden luisteren goed komen als ik fluit en toch……..een enkele keer niet…..dat gebeurd Bert
Precies. Een hond is geen robot!
Dat klinkt heel goed mevrouw, ik denk dat u zich dan ook niet aangesproken hoeft te voelen in dit stuk. Bert doelt op een heel andere groep hondenbezitters. Inderdaad: een hond is geen robot, een hond is een dier. Dus onberekenbaar, dus te allen tijde een oplettende baas nodig die goed anticipeert op de situatie.
Helemaal mee eens
idd, honden zijn geen robotten, de mijne ook niet. Ze is intussen al zo vaak langs achteren gebeten dat ze niet meer wil besnuffelt worden aan de lijn. Dus moesten wij elkaar ooit tegenkomen en jouw hond die 1e keer niet luisteren dan moet je ook niet zeuren dat die een flinke snauw krijgt en ook niet met een schuldige vinger gaan wijzen naar de aangelijnde hond als er toch een gevecht van komt.
Heel goed geschreven Bert!
Daar ben ik het 200% mee eens.