Natuurbeschermers zijn bezorgd over plannen voor een luxe resort op een eiland van de Seychellen. Het resort kan namelijk het beschermde ecosysteem, waar duizenden reuzenschildpadden leven, verstoren.
De grootste populatie van reuzenschildpadden ter wereld wordt bedreigd door plannen voor een luxe resort, gefinancierd door het Qatarse bedrijf Assets Group. Het hotelcomplex op het eiland Assomption, een van de eilanden van de Seychellen, zal luxe jachten, privéjets en rijke toeristen naar een afgelegen eiland in de Indische Oceaan brengen.
Ecologie van de Seychellen bedreigd
Een paar van de ecologische risico’s van het project zijn volgens natuurbeschermingsgroepen verstoring van habitat, vernietiging van zandduinen voor de bouw, vervuiling, toegenomen lucht- en zeeverkeer en schade aan bodem en planten. Bovendien zijn ze bang dat het door Unesco beschermde Aldabra-atol ecosysteem in gevaar komt. Dat gebied is een toevluchtsoord voor ongeveer 150.000 reuzenschildpadden.
De ontwikkelaars beloven dat ze “de beste duurzaamheidspraktijken zullen volgen” en inheemse soorten zullen beschermen en zelfs herintroduceren. Maar natuurbeschermingsorganisaties en biologen noemen het project overhaast. Volgens hen is er te weinig onderzoek gedaan naar de risico’s voor de fauna op en rond het eiland, waaronder walvissen, schildpadden en veel vogelsoorten.
Roep om stilleggen van het project
Daarom roepen zij nu op om het project tijdelijk stil te leggen voor een onafhankelijk onderzoek. De Indian Ocean Tortoise Alliance vreest dat deze plannen de reputatie van de Seychellen als wereldleider in de bescherming van de oceanen in gevaar brengen:
“Het ontwikkelingsproject van Assomption Island heeft het potentieel om één van de meest waardevolle nationale schatten van de Seychellen aanzienlijk te verstoren en onherstelbare schade toe te brengen.”
Reuzenschildpadden kunnen onwijs oud worden. De oudste in gevangenschap geregistreerde schildpad leefde in India en werd 255 jaar oud! In de 19e eeuw is de reuzenschildpad op de meeste eilanden in de Indische Oceaan uitgeroeid door jagers. De Aldabra-populatie bleef echter vanwege hun afgelegen locatie intact. Het Aldabra eiland werd in 1982 uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoedlocatie. De afgelopen decennia was de toegang voorbehouden aan onderzoekers. Tot nu.
#GNvdD: Hiep hiep hoera, reuzenschildpad Jonathan wordt 190 jaar oud!
Inmiddels is de bouw van een luchthavenuitbreiding al af, waardoor grotere vliegtuigen kunnen landen op het 11,6 vierkante kilometer grote eiland. Unesco zei dat het recent door een derde partij was geïnformeerd over het project op Assomption, dat een impact zou kunnen hebben op het werelderfgoed Aldabra-atol. Een woordvoerder:
“Unesco volgt de situatie en heeft de autoriteiten van de Seychellen om een toelichting gevraagd. Ook is de noodzaak benadrukt om de buitengewone universele waarde van de site te beschermen.”
Unesco heeft ook een bezorgde brief aan de president van Seychellen, Wavel Ramkalawan, gestuurd.
De ontwikkelaar ziet geen probleem
Assets Group stelt alles te doen om de bijzondere omgeving te ontzien. Ze stelt samen te werken met lokale organisaties om schade te voorkomen. Ook menen ze bij te dragen aan behoud en re-introductie van dier- en plantensoorten. Sterker, ze benadrukken dat ze met hun verantwoordelijke aanpak schade herstellen die is veroorzaakt door de oogst van guano, een natuurlijke meststof, in het gebied.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Sophie Jongma