Animal Rights filmde in oktober 2018 verschrikkelijke omstandigheden in een kippenschuur met tienduizenden leghennen in het Noordoostpolder dorp Tollebeek. Er lagen vele dode leghennen in de kooien tussen de levende dieren.

kippenschuur
Animal Rights onthuld gruwelijke beelden van schuur met legkippen | Foto: screenshot video Animal Rights/Vimeo

Onder de ogen van het onderzoeksteam crepeerde een leghen langzaam met haar kop in de eiergoot. Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen:

“De leghen behoort tot een van de meest misbruikte dieren uit de hele vee-industrie.”

Kooikippen en brandgevaar
De leghennen kunnen zich amper bewegen in de kooien en op geen enkele wijze hun natuurlijke gedrag uiten. Veel leghennen zijn kaal en verzwakt en de dieren worden niet geholpen aan hun verwondingen. Het onderzoeksteam constateerde dat gestorven leghennen in verschillende staten van ontbinding verkeerden, sommige verregaand, door hun soortgenoten in het bodemgaas getrapt. Erwin Vermeulen:

“In de lange rijen batterijen, laag boven laag, creperen leghennen in anonimiteit.” 

Het meest in het oog springend, naast het lijden van de kippen, is de ongelofelijke smerigheid van de schuur.  Er lag een dikke laag stof op ieder oppervlak en de atmosfeer was verstikkend. Vermeulen:

“Het is niet moeilijk voor te stellen hoe een kleine vonk hier tot de volgende catastrofale stalbrand kan leiden. Daarnaast moet deze atmosfeer zijn effect hebben op de gezondheid van deze dieren.” 

paaseieren
Uitgelegde legkip uit de industrie | Foto: @Thomas Schlijper

Klacht
Animal Rights dient  een klacht in tegen het bedrijf bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Bovendien is de dierenrechtenorganisatie een petitie op haar website gestart voor sluiting van horror-kippenschuren. 

Bekijk de schokkende beelden van de kippenschuur in Tollebeek:


Kooi-eieren in koekjes
Sinds 2012 is de ‘kale legbatterij’ in de Europese Unie verboden. Toch leven er in Nederland nog ruim 6 miljoen leghennen in kooien. Het gaat om ‘verrijkte kooien’ of ‘koloniekooien’ maar deze kooien zijn nauwelijks een verbetering aan de leefomstandigheden van leghennen. Volgens Vermeulen zijn de kooi-eieren niet meer los in de supermarkt verkrijgbaar, maar je kan ze nog wel in de buurtwinkel of op de markt aantreffen. Kooi-eieren worden door bijna iedereen echter gewoon geconsumeerd als ingrediënt in snoep, cake, koek, gebak, pasta, mayonaise, ei-likeur en sauzen.

Eet geen ei
Met dit onderzoek vraagt Animal Rights opnieuw aandacht voor het leed van dieren in de vee-industrie. Vermeulen:

“We willen in de eerste plaats mensen aanmoedigen om te kiezen voor een plantaardig dieet waarvoor geen enkel dier hoeft te lijden en te sterven.”

De petitie ‘Sluit de horror-schuren’ kun je hier tekenen.

Bron: