Het feit dat het zeer slecht gaat met de koraalriffen door vervuiling van de oceanen, is al lange tijd bekend. Wetenschappers gingen er altijd vanuit dat de riffen die waren aangetast door de verzuring van de oceanen niet meer konden herstellen, maar dat blijkt niet het geval te zijn. Microbiologen van Oregon State University hebben ontdekt dat het herstellend vermogen van de koraalriffen groter is dan aanvankelijk werd gedacht.
Indien een koraal langer dan een jaar niet met vervuiling in aanraking komt herstelt het zich. Wetenschappers onder leiding van microbiologe Rebecca Vega-Thurber lieten koralen drie jaar lang in aanraking komen met vervuilende stoffen zoals stikstof en fosfor. Daarna stopten ze de kunstmatige vervuiling en bleek her koraal zich wonderwel snel te herstellen. Na tien maanden in een omgeving zonder vervuiling te hebben geleefd, bleek het koraal weer hersteld.
‘Dat is goed nieuws voor alle bedreigde koraalriffen ter wereld,’volgens Vega- Thruber. ‘Als de vervuiling van de zee en de lucht drastisch afneemt kunnen koraalriffen weer opleven. ‘
Niet alleen voor het koraalrif zelf zijn de gevolgen van vervuiling catastrofaal: koraal is de kraamkamer voor ontelbaar veel soorten fel gekleurde visjes, die er juist door deze felle kleuren bescherming in vinden. Als het koraal uitgebleekt is, kunnen deze visjes zich niet meer schuil houden en worden ze een gemakkelijke prooi voor predatoren.
Bron: Trouw ©PiepVandaag.nl