Leung Chun-ying, de Chief Executive van Hongkong, heeft aangekondigd een verbod op de verkoop van ivoor in te voeren en daarmee samen met het vasteland China en de Verenigde Staten een poging te doen een einde te maken aan de olifantenstroperij, die ieder jaar 33.000 Afrikaanse olifanten het leven kost. Dit maakte hij bekend tijdens zijn jaarlijkse toespraak.
In zijn toespraak verklaarde hij:
“De regering is erg bezorgd over de illegale stroperij van olifanten in Afrika. Zij zal zo spoedig mogelijk wetgevingsprocedures starten om de im- en export van olifantenjachttrofeeën te verbieden en actief andere mogelijkheden verkennen, zoals een wettelijk verbod om de im- en export van ivoor verder te verbannen en lokale ivoorhandel uit te faseren, en hogere straffen op te leggen voor het smokkelen en illegaal verhandelen van bedreigde diersoorten. In de tussentijd zal de regering handhaving versterken en harde actie ondernemen tegen smokkelen en ivoorhandel.”
Naar aanleiding van verschillende onderzoeken met verborgen camera’s naar de ivoorhandel in Hongkong, verklaarden milieuautoriteiten open te staan een einde te maken aan de legale verkoop van ivoor en kwamen terug van hun eerdere standpunt dat de ivoorhandel in Hongkong strikt gereguleerd was.
Peter Knights, directeur van de organisatie WildAid, verklaart:
“De geschiedenis heeft aangetoond dat de legale verkoop van ivoor alleen maar een dekmantel biedt voor de illegale handel, wat de ongebreidelde stroperij in Afrika juist stimuleert. Hongkong was altijd het epicenter van die handel, dus we feliciteren Cy Leung en de regering met deze historische stap. Samen met een waardeverlies van 50% van ivoor in de afgelopen anderhalf jaar, zou het einde van de crisis in zicht kunnen zijn.”
In september 2015 kwamen de Amerikaanse president Barack Obama en de Chinese president Xi Jinping overeen om de nationale verkoop van ivoor in de VS en China een halt toe te roepen in een gezamenlijke poging de stroperij te stoppen. De totale sluiting van de ivoorhandel in Hongkong is daarvoor nodig.
Bron: Persbericht Born Free USA ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor