Recordhitte in het Amazonegebied heeft de watertemperaturen tot ongekende hoogte doen stijgen, waardoor al honderden zeldzame roze rivierdolfijnen om het leven zijn gekomen. Er zijn inmiddels watertemperaturen gemeten van 39 graden.
De roze dolfijn die in het zoete rivierwater van het Amazonegebied leeft behoort tot de meest bedreigde diersoorten ter wereld. Zijn leefgebied staat behoorlijk onder druk. Het bestaan van de rivierdolfijn in het Amazonegebied werd al flink bedreigd door onder andere de waterkrachtcentrales, overbevissing en kwikverontreiniging van illegale goudwinning. Nu komt het effect van de opwarming van de aarde er ook bij.
.
Honderden zeldzame roze rivierdolfijnen dood
De afgelopen weken zijn er honderden dode dolfijnen gevonden in dit gebied. Onderzoek moet nog uitwijzen waaraan ze precies zijn gestorven, maar deskundigen gaan ervan uit dat de hoge temperaturen en langdurige droogte hier een cruciale rol hebben gespeeld. Onlangs is zelfs een watertemperatuur van maar liefst 39 graden Celsius gemeten. Mariana Paschoalini Frias van het Wereld Natuur Fonds (WWF):
“Deze rivierdolfijnen staan bloot aan tal van bedreigingen, zoals de gevolgen van waterkrachtcentrales, kwikverontreiniging en menselijk ingrijpen. En nu zijn deze zoetwaterdolfijnen ook nog eens het directe slachtoffer van de klimaatproblematiek. We moeten zo snel mogelijk maatregelen nemen om de dieren te redden en onderzoek doen voor de langere termijn.”
.
Nog steeds zwemmen mensen met rivierdolfijnen
De rivierdolfijn is een prachtig dier. Dat dit soort roze is, maakt hem nog opvallender. Ze zijn minder speels dan de zoutwater dolfijnen, zwemmen veel langzamer en overleven gevangenschap niet of nauwelijks. Ze zijn dan ook zeer schuw voor mensen. En terecht eigenlijk, als je beseft dat ze, vooral door het gedrag van de mens met uitsterven bedreigd worden. Dat hij zo bijzonder is, maakt hem ook meteen aantrekkelijk voor speciale ‘zwemmen met dolfijnen’ tours, georganiseerd in dit gebied. Dit levert de dieren alleen maar stress op. Ondertussen zou men beter moeten weten.
.
Laat het niet te laat zijn
Net zoals elk zeedier, speelt de roze rivierdolfijn een belangrijke rol in de mariene ecosystemen. Deze vis is een roofdier en zorgt ervoor dat de diverse soorten vis in balans blijven. Verwijder deze schakel, dan zakt het systeem in elkaar. Door nu niet snel en grondig in te grijpen om de schade aangericht door de mens, enigszins terug te laten keren, verpest de mens niet alleen de overlevingskansen van de inmiddels uiterst zeldzame roze rivierdolfijnen, maar verwoest een heel marien ecosysteem. Laten we hopen dat ingrijpen niet te laat is en dat we dit bijzondere dier, van een grote afstand, kunnen blijven bewonderen.
Bron:
- National Geographic/YouTube
- Nu.nl
- Lees ook op AnimalsToday:
.
©AnimalsToday.nl Mariska van Geelen