Nadat een tankschip zaterdag tegen een steiger botste in de haven van Rotterdam, lekte 220 ton stookolie het water in. Een ramp voor de vele watervogels, die besmeurd raakten met de olie. Hulpdiensten zijn sinds zaterdag hard aan het werk om te dieren te redden en de olie op te ruimen.
De Bow Jubail van het Noorse Odfjell Tankers voer zaterdag tegen een steiger van LBC Tank Terminals in de Derde Petroleumhaven in de Botlek, Rotterdam. Daarbij raakte het schip beschadigd en lekte maar liefst 220 ton stookolie uit het gat in de romp. De veiligheidsregio probeerde verspreiding van de olie te voorkomen en dat lukte deels, maar toch is een deel verder gedreven via de Nieuwe Waterweg naar Maassluis, Hoek van Holland, Schiedam en Vlaardingen.
Ramp voor vogels
Door de gelekte olie zijn vele watervogels zoals aalscholvers, meeuwen, ganzen, eenden en vooral knobbelzwanen, besmeurd geraakt. Hulpdiensten als brandweer, Rijkswaterstaat en de Dierenambulance zijn sinds zaterdag druk bezig vogels uit het water te halen. Een pendeldienst van de dierenambulance brengt ze naar Vogelklas Karel Schot in Rotterdam, waar ze medicatie krijgen en, als ze stabiel zijn, worden schoongemaakt. Helaas kan niet elk dier gered worden, sommige zijn al overleden. Ook zeehondenpups zijn het slachtoffer, volgens Reddingsteam Zeedieren Nederland.
@vogelklas is 1 van de locaties waar de met olie besmeurde zwanen worden opgevangen. Respect voor allen die hard werken om deze dieren te redden. ^MSc @Dierbescherming @Politie144 #triest #milieu #olie pic.twitter.com/Ogtx3wMszj
— Politie Feijenoord (@POL_Feijenoord) 24 juni 2018
Het schoonmaken van de zwanen gaat nog zeker dagen duren. Omdat het om veel vogels gaat en de capaciteit van Vogelklas Karel Schot beperkt is, wordt door Rijkswaterstaat een noodhospitaal ingericht, bij de Maeslantkering bij Hoek van Holland. Eerst krijgen ze medicatie bij de Vogelklas om van binnen door te spoelen en worden ze gestabiliseerd, waarna ze worden overgebracht naar de de noodopvang. Het opruimen van de stookolie duurt nog weken, vertelt Brian Ma-Ajok, woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond aan RTV Rijnmond.
Telefoonnummer voor melding besmeurde watervogels
Tref je een watervogel aan die besmeurd is met olie? De politie geeft aan welk nummer je kunt bellen om hulp in te schakelen:
Aanvaring Botlek Rotterdam – Dier aangetroffen dat besmeurd is met olie? Neem dan contact op met de dierenambulance op telefoonnummer 0900-112 0000.
— Politie24 (@Politie24) 24 juni 2018
Bronnen: RTV Rijnmond, Transportonline, AD, RTV Rijnmond, NOS, Vogelklas Karel Schot ©Animals Today Angelique Lagarde