Een verdrievoudiging van het aantal megastallen in Brabant en 36% meer melkkoeien in heel Nederland dreigt. Dit blijkt uit een analyse van Centrum Landbouw en Milieu Onderzoek & Advies (CLM) in opdracht van Wakker Dier. CLM analyseerde de huidige vergunningen van melkveehouders in drie provincies. In Utrecht, Gelderland en Brabant hebben tientallen melkveehouders een vergunning op zak om uit te breiden. Als zij deze vergunningen daadwerkelijk gaan benutten, neemt het aantal melkkoeien in de drie provincies toe met respectievelijk 19, 28 en maar liefst 42 procent, blijkt uit de analyse van CLM. Steeds meer van die koeien komen in een megastal terecht. Alleen al in Brabant heeft gemeenten en provincie groen licht gegeven aan 143 megastallen. Landelijk voorspelt dit een toename van honderden megastallen. De nieuwe maatregel van Dijksma over grondgebonden melkveehouderij kan deze groei niet tegenhouden, enkel een beetje vertragen of bemoeilijken.
Wakker Dier trekt aan de bel:
“Als Dijksma nu niet ingrijpt, is Nederland binnenkort een land vol megastallen en met steeds minder koeien in de wei.”
Honderden uitbreidingsvergunningen al op zak
Uit de cijfers blijkt dat gemeenten en provincie in Utrecht, Gelderland en Brabant akkoord zijn gegaan met een enorme groei van het aantal melkkoeien. Zo heeft Utrecht bijgetekend voor bijna 13 duizend koeien, Gelderland voor 76 duizend en Brabant voor 108 duizend extra melkkoeien. Een extrapolarisatie naar de landelijke situatie, gebaseerd op het gemiddelde van drie bovenstaande provincies, voorspelt dat het aantal melkkoeien met maar liefst 36 procent kan groeien. Een toename van 565 duizend melkkoeien.
Steeds meer koeien op megastal
De groei in melkkoeien gaat gepaard met een groei van het aantal megastallen. In Brabant en Gelderland samen staan er 141 megastallen in de startblokken. Deze megastallen waren er nog niet tijdens de laatste telling in 2013, maar daarvoor is op dit moment wel een vergunning verleend. Een deel is mogelijk al gebouwd en de meesten zullen gewacht hebben met het vullen van de stallen tot 1 april: de vervaldatum van het melkquotum. Sinds 1 april wordt de uitbreiding nauwelijks meer tegengehouden. Utrecht heeft (nog) geen extra megastallen vergund.
Gebaseerd op de gemiddelde groei van Utrecht, Gelderland en Brabant schat Wakker Dier dat er landelijk al bijna 900 megastallen zijn vergund. Dit is een voorzichtige schatting aangezien cijfers van een aantal provincies waar veel melkvee wordt gehouden (Groningen, Friesland) ontbreken.
Megastallen betekenen lege weilanden
Megastallen zijn een grote bedreiging voor weidegang. Met zulke grote aantallen koeien is er vaak te weinig land om op te grazen. Dus blijven de koeien altijd binnen. Dat is niet alleen erg voor het Hollandse plaatje, maar vooral voor de koeien. Weidegang vermindert de kans op uierontsteking en pootproblemen. Maar het allerbelangrijkste is dat de dieren in de wei vrij kunnen bewegen en hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Niet voor niets dansen koeien in het voorjaar weer snel en vrolijk de wei in.
Onderzoeksmethode
In opdracht van Wakker Dier heeft CLM onderzoek gedaan naar de groei van de melkveesector op korte termijn. CLM heeft gekeken naar vergunningen die nu al verleend zijn aan melkveebedrijven in Utrecht, Gelderland en Brabant, en deze vergeleken met CBS-cijfers over het aantal melkveebedrijven en koeien in 2014. Het verschil tussen deze twee cijfers geeft aan hoeveel ruimte voor uitbreiding er is verleend. Daarnaast heeft CLM het aantal vergunde megastallen vergeleken met de cijfers van Alterra van het aantal megastallen in 2013.
Persbericht Wakker Dier
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
11 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Melk is voor de kalveren !
En waar gaan we heen met al die stront en methaangassen.
Waar halen we het voedsel vandaan, nog meer oerwoud kappen, nog meer mensen hun voedsel afpakken om het in dieren te stoppen voor onzinnige slechte en ongezonde producten.
Het beetje natuur helemaal verkwanselen aan de hebzucht van banken en boeren.
jan, een koe is een herkauwer, die gaat dood op alleen mengvoer. dus dat voer komt gewoon uit de regio.Die mest moet verantwoord afgezet worden: zoniet? geen extra koeien.
Het aandeel grondstoffen uit de oerwouden in melkveevoer is minimaal.
Ben dan heel benieuwd waar we al dat stront laten, want dat de koe de volgende is die de ellende in een megastal gaat beleven staat als een paal boven water, want hier draait alles om geld, dankzij de boeren, banken en overheid en schijt aan het milieu, leefbaarheid, maar vooral schijt aan het leven van een dier.
Jan, verdiep je eens in alle regeltjes waar een melkveehouder zich aan te houden heeft, met name in het geval van mest, daar ben je wel even zoet mee, reageer maar weer als je alles begrepen hebt.
Je andere 2 reacties zijn van zo’n laag peil dat reageren erop niet zinnig is.
Geen wonder dat er laatst een paar kinderen bij een bushalte zeiden (toen hun werd gevraagd waar de melk vandaan kwam) uit de fabriek waar anders? Triest hoor….. en dit allemaal voor geld. Arme koeien. Ze worden letterlijk en figuurlijk uitgemolken en als het niet meer hoeft…. als beloning geslacht.
Nina, wel eens een moderne koeienstal van dichtbij gezien? Die zijn zo open dat je de koe van een kilometer afstand kunt zien………
De kinderen waar jij op doelt hebben waarschijnlijk alleen voeding gehad, geen opvoeding.
Nou hj, 30 jaar geleden kwam er bij ons een klas uit Rotterdam op een boerderij en die walgden van de enorme stank, maar waren zeer verbaasd dat hun melk uit koeien kwam, dat vonden ze ronduit vies, want ze waren er van overtuigd dat melk uit de fabriek kwam en niet uit koeien, dus dit is al heel oud dat kinderen niet weten waar hun slechte voeding vandaan komt.
Nog meer poen ten koste van dieren, vreselijk !
Neem eens een kijkje bij en melkveehouder, bijvoorbeeld op een campina boerderijdag. Dan zul je zien hoe goed de koeien het hebben. En voor het geld doen veehouders het niet, want met koeien melken wordt je niet rijk, en je moet 7 dagen in de week van ´s ochtends vroeg tot ´s avonds laat klaar staan voor je vee. Je doet het omdat je graag met dieren melkt, eigen baas wilt zijn en in de natuur werkt.
Wat een bullshit, zou zeggen neem zo snel mogelijk ander werk, beter voor de koe, het milieu en onze gezondheid.
Campina is een corrupt bedrijf gesteund door de overheid met ons geld.
Natuur?, daar weet een boer helemaal niets van, want wilde dieren daar word niets aan verdiend en dus mag het allemaal uitgeroeid worden.