Op een eilandje in de Beringzee voor de kust van Alaska zijn uitzonderlijk veel dode papegaaiduikers aangetroffen. Zeker 250 vogels blijken door verhongering om te leven te zijn gekomen en spoelden aan op St Pauleiland. Mogelijk is klimaatverandering de oorzaak.

fracken
©Yves Adams, Vilda natuurfotografen

Zieke papegaaiduikers
Papegaaiduikers komen gewoonlijk in oktober niet voor op het St. Pauleiland in Alaska, ze overwinteren zuidelijker. Toch werden dit najaar meerdere verfomfaaide vogels gezien en ze bleken vreemd genoeg ook nog eens benaderbaar te zijn. De dieren waren ziek, ze vielen op hun buik en konden niet meer lopen. Dit was een teken aan de wand: vanaf half oktober spoelden dode papegaaiduikers aan. Aaron Lestenkof, een kenner van de de flora en fauna op het eiland, ruimde dagelijks tientallen vogels op. Inmiddels zijn zeker 250 papegaaiduikers gevonden. Volgens Paul Melovidov, een andere eilandbewoner, is de situatie zeer ongebruikelijk:

“De afgelopen jaren vonden we twee of drie dode papegaaiduikers per seizoen. Als je in een week tijd 40-50 dode vogels vindt die volledig intact zijn, dan is dit alarmerend.”

Verhongerd
Het lijkt erop dat de vogels verhongerd zijn, volgens Lauren Divine van het bureau voor de bescherming van het ecosysteem voor de Aleut gemeenschap op St. Pauleiland:

“Alle vogels waren extreem vermagerd. Er was sprake van ernstige atrofie van het spierweefsel (verschrompeling, afsterven van weefsel), hun magen waren leeg en ze leden aan bloedingen in het maagdarmstelsel, wat wijst op het laatste stadium van verhongering.”

Klimaatverandering?
De populatie papegaaiduikers in de Beringzee bestaat uit zo’n 6000 dieren. Volgens wetenschappers zou nog wel eens de helft van al deze vogels getroffen kunnen worden door de massale sterfte die nu gaande is. Er bestaan vermoedens onder de lokale bevolking en wetenschappers dat klimaatverandering de oorzaak is van vogelsterfte en andere veranderingen die men merkt in het milieu.

Janet Duffy-Anderson van National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) geeft aan dat 2016 het derde jaar op rij was met behoorlijk hoge temperaturen.

“Het is zeker waar dat de trend die we zien in opwarming ongeëvenaard is. Maar klimaatverandering is moeilijk te bewijzen.”

Zorgen om populaties
St Pauleiland heeft een enorme biodiversiteit, met zeer veel soorten zeevogels, pelsrobben, steller zeeleeuwen, walrussen, walvissen, orka’s, zeehonden, rendieren en poolvossen. De aantallen dieren lijken echter af te nemen. Veel bewoners van het eiland zijn begaan met de natuur en beginnen zich zorgen te maken.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde