Als gevolg van de storm Filomena lijden honden, katten, paarden en vee pijn en honger onder de extreem lage temperaturen en het dikke pak sneeuw dat in een groot deel van Spanje is gevallen. In het Iberisch schiereiland noemt men Filomena de zwaarste sneeuwstorm in de afgelopen 50 jaar. Dierenactivisten proberen zo veel mogelijk dieren van een hongerdood te redden. 

Spanje
Honderden dieren ingesneeuwd in Spanje | Foto: Facebookpagina Plataforma no a la Caza

Honger en dood

De extreme sneeuwval en ongekende lage temperaturen tot wel -10°C in Madrid en omgeving zorgen voor veel paniek. In andere regio’s in Spanje vroor het zelfs -25 tot -35 °C. Dieren lijden een afschuwelijke hongerdood. Vogels, andere wilde dieren en straatdieren hebben geen schuilplaats en vinden geen eten. Het vee is ingesneeuwd en zit zonder voedsel en verzorging. Sommige dieren zijn zelfs van schrik op de vlucht geslagen en kunnen niet meer terugkeren. Daarnaast zijn vele veterinaire centra en boerderijen nu onbereikbaar en hebben deze, net zoals vele opvangcentra, zware schade geleden.

Onderstaande video gaat over de redding van een zwaan (het dier is in veiligheid gebracht):

Beatriz Sanchez van Biodiversidad Urbana:

“Vogels beleven een zware tijd. In het boerenland is er zelfs geen vogel meer te horen. Ze leven in de buitenlucht en kunnen geen beschutting vinden. Bovendien is het moeilijk om aan voedsel te komen, doordat het onder de sneeuw begraven ligt. Hierdoor hebben vogels minder energie en zijn ze kwetsbaarder voor de kou.”

Vee

Veel veehouderijen zijn verwoest door Filomena. Daken zijn ingestort en dieren liggen begraven onder het puin. Door het dikke pak sneeuw dat de toegang tot de gebouwen blokkeert, kunnen boeren hun dieren niet bereiken. Het vee lijdt al dagen honger. Bovendien kan het niet gemolken worden, waardoor de dieren nog meer pijn lijden.

Een Spaanse veehouderijboer:

“Er is geen manier om bij ons vee te komen. De realiteit is dat alles onbegaanbaar is en we zijn bang dat onze dieren zullen sterven vanwege de onmogelijkheid om ze te voeren.”

Merries gered

Een kudde merries in Burgos, een stad ten noorden van Madrid, is net voor de sneeuwval door paniek en desoriëntatie uiteen geraakt. Negen merries sloegen op hol en vluchtten de bergen in. Vrijwilligers van de stichting Burgos Protección Animal zijn samen met een aantal bergbeklimmers en brandweerlieden op pad gegaan om de verdwaalde merries te redden. Op de tweede dag van de zoektocht zijn de dieren hongerig en ondergesneeuwd aangetroffen in een beek.

Vrijwilliger van Burgos Protección Animal:

“Ze zaten vast in een beek. Merries lopen niet op sneeuw, ze moeten land of zeer stevige sneeuw zien om vooruit te durven. Daarom moesten we een tunnel graven om de twee groepen bijeen te brengen en ze bij elkaar te laten, zodat ze elkaar warmte geven.”

Hulp

De Spaanse overheid biedt hulp aan bij het bereikbaar maken van de veterinaire centra en het beschikbaar stellen van panden om als dierenopvang te dienen. Veterinaire zorg is een prioriteit en veel opvangcentra hebben niet de juiste condities om onder deze weersomstandigheden de trillende katten en honden te herbergen. Boeren vragen om ook te worden bijgestaan in het bereikbaar maken van hun boerderijen.

Sneeuwpret in de dierentuin

In de dierentuin van Madrid beleven de dieren de sneeuw op een heel andere manier. Leeuwen, bizons, rode panda´s, rendieren, wolven en bovenal de reuze panda genieten volop van de sneeuw. Velen hadden in jaren geen sneeuw gezien en sommigen zelfs nog nooit. De dierentuin heeft naast buitenplaatsen voor sneeuwpret natuurlijk ook verwarmde binnenruimtes voor alle dieren.

Klimaatverandering

Vanwege de opwarming van de aarde doen er zich steeds vaker extreme weersomstandigheden voor. De storm Filomena is ontstaan uit een zeer vochtige lucht van Atlantische oorsprong, die onderweg naar het Iberische schiereiland boven de Middellandse Zee nog meer vocht heeft opgenomen. Doordat Spanje het hele jaar al lagere temperaturen dan vorige jaren ervaarde, heeft de combinatie van deze koude lucht en extreem vochtige wolken geresulteerd in een historische sneeuwval.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools