Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn er meer dan honderd achtergelaten paarden gered. Sommige zwierven buiten rond en andere werden door hun eigenaars in stallen achtergelaten. Daarnaast komt de hulp voor paarden op gang. Zo is een vrachtwagen met 66 balen kuil en 75 balen hooi vanuit Nederland naar Oekraïne vertrokken dankzij de noodactie van House of Animals

achtergelaten paarden
Honderd achtergelaten paarden in Oekraïne gered | Foto: Pixabay

Mykhailo Parkhomchuk, hoofd van de Oekraïense Hippische Federatie, woont in België maar keerde op de tweede dag van de oorlog terug naar zijn vaderland Oekraïne. Al na een paar dagen had hij een netwerk van tientallen vrijwilligers georganiseerd en de liefdadigheidsinstelling UEF Charity Foundation opgericht met als doel de in de steek gelaten paarden van Oekraïne te redden.

Het hoofddoel is om de paarden naar een veilige plek in de westelijke regio Lviv te brengen. Zodra dit gedaan is, helpen Parkhomchuk en zijn collega’s de paarden weer met hun eigenaars te herenigen. Wanneer dit niet mogelijk is, wordt er een nieuw thuis voor hen gezocht. Op deze manier zijn er inmiddels honderd achtergelaten paarden gered.

Gevaar

Parkhomchuk geeft aan dat het in sommige regio’s erg gevaarlijk is. Hier worden de paarden eerst geëvacueerd voor ze naar de veilige haven bij Lviv worden gebracht. Daar worden ook alle papieren voorbereid om de paarden naar de Europese Unie te kunnen exporteren.

Dagelijks komen er via social media verzoeken binnen van eigenaren die hulp willen om hun achtergelaten paarden te redden, maar niet alle paarden hebben geluk. In de stad Hostomel werden minstens zeven paarden verbrand in een stal die in de vuurlinie stond, volgens Parkhomchuk.

Karpilon

Taisia Stadnichenko vertelde aan nieuwsbureau Reuters over één van de geredde paarden:

“Zijn naam is Karpilon, hij is een springpaard en kwam uit de zeer gevaarlijke regio van Kyiv vanuit Irpin, Bucha.”

Ze vertelde dat hij de eigenaren van de paarden de stallen open maakten op het moment dat de bombardementen begonnen, waarna alle paarden ontsnapten. Karpilon kon aan de bombardementen ontkomen en heeft 21 dagen alleen in het bos doorgebracht, zoals te zien was aan de schrammen die hij had opgelopen. Ook had hij veel gewicht verloren.

Geen onderscheid

Sommige mensen willen dat de liefdadigheidsinstelling alleen dure sportpaarden redt om de toekomst van de sport en fokkerij te waarborgen, maar de organisatie gaat daar niet in mee. Stadnichenko:

“We maken geen verschil tussen dure of goedkope paarden, grote, kleine, jonge of oude paarden. We proberen alle paarden te helpen en te evacuren.”

Hooi vanuit Nederland

Vanuit het buitenland komt er ook hulp op gang voor de paarden in Oekraïne. Aan één van de maneges die geëvacueerde paarden opvangen, werden vanuit Nederland 66 balen kuil en 75 balen hooi gedoneerd door Durkje Visser en René de Boer. De gedoneerde balen kuil en hooi werden vanuit het Friese Bears naar een manage vlakbij Lviv gebracht via de logistiek van House of Animals, waar de vrachtwagen afgelopen zaterdagochtend aankwam.

Bikers For Animals Groningen, die zich al weken inzet voor de dieren in Oekraïne, nam contact op met House of Animals. Via hun samenwerkingspartner DIOZ kwam er een noodkreet vanuit Oekraïne voor paardenspullen en voer van een manege, die zelf 36 paarden heeft en inmiddels 40 rescue paarden opvangt. En zo ontstond er een mooie samenwerking. Samen met HUP – Help Ukrainian Pets transporteert House of Animals wekelijks voer vanuit Nederland en Finland naar depots in Oekraïne. En dus ook de balen hooi en kuil. Met behulp van Loonbedrijf Hiemstra Deinumdie hun materiaal en mannen kosteloos beschikbaar stelden – werden de balen in Friesland ingeladen. 

Sinds zaterdagochtend kunnen de 35 manegepaarden en de 40 geredde paarden (die de manege sinds het uitbreken van de oorlog opvangt) genieten van het paardenvoer uit Friesland.

Help mee

Wil je ook helpen? Vanaf 5 euro geef je een hond of kat een week lang te eten. Doneren kan op de website van House of Animals.

Bronnen:

Oekraïense paarden hebben dringend hulp nodig

©AnimalsToday.nl Annick Nieuwkoop