Wakker Dier waarschuwt voor de trend om honden te voeren als een wolf, omdat dit funest is voor de dieren in de vee-industrie. Want als alle 1,5 miljoen honden in Nederland grote hoeveelheden vers en rauw vlees gaan eten, moeten er daarvoor speciaal meer landbouwhuisdieren naar de slacht. Bovendien stellen diervoedingsexperts dat het niet alleen onnodig, maar vaak zelfs ongezond is voor de hond. Wakker Dier: “Het is onverteerbaar dat we speciaal kippen gaan houden en slachten, omdat ‘carnivore’ teckels opeens gevoerd worden als een wolf.” aldus Hanneke van Ormondt van Wakker Dier, “Een teckel is geen wolf.”
Trend naar meer vlees
‘Vlees, vlees en nog meer vlees’ dat is de samenvatting van de laatste internationale huisdiervoerbeurs, Interzoo 2016. De trends BARF (bones and raw flesh) en KVV (Kant en klaar vers vlees) die al langer spelen in Australië en Amerika, hebben inmiddels ook Nederland bereikt. Volgens het RIVM (sept 2016) eet één op de drie Nederlandse honden al af en toe rauw vlees. Lotte Botter heeft een eigen praktijk voor voedingsadvies voor honden en schat dat de afgelopen jaren het aantal honden dat leeft op een dieet van voornamelijk vers vlees, is gestegen van zo’n 2 tot zo’n 5-10 procent.
Andere dieren zijn de dupe
Wereldwijd neemt de concurrentie tussen mens en haar huisdier om dierlijke eiwitten toe door de toename van het aantal huisdieren. Gevolg: in toenemende mate worden er dieren speciaal voor huisdieren geslacht (WUR, 2009). De trend voor meer vlees in het hondenvoer versterkt dit. Bovendien worden hondenbaasjes steeds vaker verleid om hun hond kipfilet of ander spiervlees te geven, in plaats van hen de ‘restproducten’ te geven die mensen zelf niet (willen) eten. Hiervoor moeten er dus extra dieren naar de slacht. En in de regel gaat niet om biologisch gehouden dieren, maar om plofkippen en kooikonijnen. Een dubbele toename in dierenleed dus.
Onnodig en mogelijk zelfs ongezond, zeggen experts
En dat terwijl meer vlees niet persé gezonder is voor honden. Honden zijn geen wolven: ze kunnen bijvoorbeeld wel zetmeel verteren, wat een wolf niet kan. Bovendien hebben ze een volledig ander leven. Toch duiken vooral in (online) dierenspeciaalzaken steeds meer merken op die adverteren met vers vlees, rauw vlees en met brokken en blikvoer met meer dan twee keer meer dierlijk eiwit dan aanbevolen. Diervoedingsdeskundigen Plantinga, Corbee, Overgaauw en Botter zijn dan ook geen voorstander van de trend. Want een te hoog percentage dierlijk eiwit kan volgens hen leiden tot diverse kwalen zoals ouderdomsproblemen en groeiachterstanden (Diergeneeskunde 2015).
• Paul Overgaauw, specialist veterinaire microbiologie, Universiteit Utrecht: “Het is bijna onmogelijk om je hond een compleet dieet te geven op ‘BARF’. Door deze trend zal je zien dat we jaren terug gaan in de gezondheid van honden: meer puppy’s met kromme poten, meer groeiachterstanden en meer ouderdomskwalen. En dan hebben we het nog niet eens over de gevaren voor mens en dier van bacteriën als salmonella en ESBL op rauw vlees.”
• Ronald Corbee, specialist veterinaire diervoeding, Universiteit Utrecht: “Er is veel verschil in kwaliteit tussen hondenvoermerken. Maar voermerken met hoge vleespercentages zijn niet perse beter, al willen ze je dat wel doen geloven. Ze zijn wel minder duurzaam vanwege de impact van vlees op het milieu en klimaat.”
• Esther Plantinga, specialist veterinaire diervoeding (Universiteit Utrecht): “Net als ieder mens, is iedere hond natuurlijk anders. Maar honden kunnen vanaf een bepaalde leeftijd ook vegetarisch of zelfs helemaal veganistisch leven mits ze het juiste voer krijgen.”
• Lotte Botter, hondenvoedingsdeskundige: “Er zijn goede internationale richtlijnen voor de hoeveel eiwit die een hond nodig heeft. Er duiken nu online en in speciaalzaken overal merken op die het dubbele aan dierlijk eiwit bevatten”.
Wat is dan diervriendelijk?
Wakker Dier vraagt om bij het voeren van je huisdier ook te denken aan de dieren ín het voer: kies voor een merk met een dierenwelzijnskeurmerk zoals Beter Leven of biologisch. Deze merken houden niet alleen rekening met het welzijn van je hond, maar ook met de dieren achter het vlees. Wakker Dier: “Let wel heel goed op logo’s, want het is een wirwar aan vage claims en misleidende reclame!
Daarnaast maant Wakker Dier supermarkten om stappen te zetten: “Er is een gat in de (super)markt voor beter diervoer met 1, 2 of 3 Beter Leven sterren. Voor plofkip-vrij voer moeten klanten nu vaak online op zoek, terwijl dat in elke supermarkt zou moeten liggen. Enkel Albert Heijn verkoopt mondjesmaat biologisch hondenvoer”.
Bekijk hier de uitzending van Kassa, van zaterdag 8 oktober.
Persbericht Wakker Dier
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
11 Comments
Comments are closed.
Dus de hond zorgt voor nog meer dierenleed dan aanvankelijk werd aangenomen.
Een algemeen verbod op het houden van honden is de enige oplossing.
Ik ben toch wel benieuwd naar wat de “adviseurs” van de PvdD alhier adviseren.
Moet de hond nu ook nog eens omgeturnd worden tot veganist?
Zo’n beest heeft straks helemaal geen leven meer.
Sinds wanneer heb je geen leven meer als veganist.
Als veganist heb je juist heel veel leven, want je beroofd anderen niet van hun leven.
Een mens, maar ook honden kunnen best gezond overleven zonder vlees, bewijzen genoeg.
Het vlees van tegenwoordig is van zo,n slechte kwaliteit en ook de vis, dat je een stuk gezonder af bent zonder vlees.
Voor een tijd terug was er een schotse collie nog 17 jaar geworden zonder ooit vlees te hebben gehad of beter juist doordat ze nooit vlees heeft gehad.
Mijn hond is juist gek op bananen.
De titel van wakker dier luidt “een hond is geen wolf, laat je niet misleiden”.
Maar wie wordt er hier nu daadwerkelijk misleidt?
Een hond is een roofdier (carnivoor) dat vlees hoort te eten, en geen bananen.
En dan maar toeteren dat de “wilde”dieren in het circus verboden moeten worden omdat ze uitgebuit worden.
Maar tegelijkertijd heeft de hond zich wel zijn leven lang te schikken naar de nukken en fratsen van zijn “baas”.
Ik zie ze maar wat vaak; 2, soms 3 maal per dag wordt de hond even aan de lijn uitgelaten in het park en heel soms mag hij/zij even los om te rennen.
Maar oh wee, als zo’n dier, wat de godganselijke dag alleen in huis heeft gezeten omdat de beide “baasjes” allebei een drukke fulltime baan hebben, even een iets langer ommetje maakt als de baas bedoeld heeft.
Dan word er geschreeuwd en gescholden, en als boef dan weer bij de baas aankomt wordt hij/zij snel weer aangelijnd en met diverse rukken aan de lijn weer mee naar huis genomen.
En Boef valt voor de zoveelste keer van verveling op de bank in slaap.
En als dat nog niet genoeg is moet Boef ook nog eens veganist worden.
Maar dat is natuurlijk geen uitbuiting van dieren.
Wat een onzinnig verhaal, maar je hebt volkomen gelijk, alle hondenbezitters zijn dierenbeulen en wat vind die hond het erg om veganist te wezen en hj, het is een bewezen feit dat de meeste honden en katten dood gaan aan kanker en waar zou dat weg komen.
Ik mag dus dan ook gewoon zeggen dat alle veehouders veel grotere dierenbeulen zijn.
Kengai, jij mag van mij alles zeggen.
Of ik het serieus neem is een ander verhaal.
Tuurlijk Kengai, en mijn oma is 105 geworden terwijl ze rookte en zoop als een ketter, bewijs genoeg dus dat roken en zuipen gezond is ?
Artikel komt bij mij ongenuanceerd over. Bijna alle honden en kattenvoer bestaat uit afval. Zowel het droge als het natte voer. Als wij mensen niet zo belachelijk veel vlees consumeren, dan zou dit helemaal geen issue zijn. Dus wakker dier wordt wakker en richt je pijlen op belangrijkere problemen!
Zelf eet ik geen dierlijke producten,vlees,zuivel .
Mijn honden krijgen rauw voer,pens,restvlees compleet,de benodigde voedingstoffen toegevoegd en af en toe groente erdoor,gepureerd onzichtbaar,anders laten ze het staan.Sinds 2 jaar,nog nooit ging het zo goed met ze,schone tanden door het ontbreken van zetmeel,glanzende vacht geen wormen of wormeieren.Hygiënisch werken.Voel me niet prettig eronder
maar ik geef mijn honden niets anders meer.
En wat is het standpunt van PiepVandaag en haar lezers? Moeten we naar veganistische huisdieren?
Onze Border collie gekregen toen hij 14 maanden oud was, broodmager en diaree, volledig op die vieze rouwe vleesvoer, gelijk op brokken over gezet en binnen een paar weken van 15 naar 18 kilo, wat hij nu nog steeds is en een goede ontlasting.
De vorige eigenaar moest dat geven van de fokker.